Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Tri generacije svedočile o porodičnoj slozi i lepoti poezije i proze novinarke Slobodanke Vučković
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

12. 12. 2022.

Autor: D.Bjelica Izvor: UNS

Tri generacije svedočile o porodičnoj slozi i lepoti poezije i proze novinarke Slobodanke Vučković

Veče u kom su predstavljene dve knjige Slobodanke Davidović Vučković „Staze i bogaze“ i „Jezero na dlanu“ zapravo je slavilo porodičnu slogu.

Suprug Prvoslav Vučković preuzeo je ulogu vodiča kroz književno veče, a delove priča i pesme čitala su deca, njihovi supružnici, unuka i unuk.   

 Stručno mišljenje o novinarkinom književnom radu dali su profesor dr Stanoje Ivanović, sociolog i pesnik, Slobodan Gavrilović, sociolog i književnik i Danica Ćurguz, književnica i književna kritičarka.

Više od 60 poštovalaca, među kojima i novinari iz Kluba novinara veterana Udruženja novinara Srbije, kom i Slobodanka pripada, činilo je publiku u petak veče, u Kulturnom centru Čukarica.

Mačvanka, rođena u Bogatiću, udata za Moravca, krenulo je predstavljanje autorke.

„Čukaričanka, tu sa porodicom živi više od 50 godina. Čitav radni vek provela u novinarstvu , od novinara do urednika u Tehnogasu. Član UNS-a. Majka i baka. Slika na svili.“, nastavljeno je sa Slobodankinim predstavljanjem.

Iako je profesor i pedagog  Milomir Petrović bio sprečen da dođe i govori publika je čula njegove reči.

„Staze i bogaze“, ovaj bivši ministar prosvete iz 1980-ih, nazvao je „knjigom lepih reči“ u kojoj je Vučković „odlučila da s najvećom pažnjom i ljubavlju prođe stazama života“.

„Autorka pokazuje neizmernu ljubav prema ljudima. S ogorčenjem se odnosila prema onom što je ovaj narod unazadilo“, napisao je Petrović, a čitao Slobodankin suprug.

Jasno i precizno atorka kaže ono što je videla, dalje su Petrovićeve reči, tako da ovde niko ne može da pita šta je pisac hteo da kaže. 

„Sve što je rečeno je složeno kao u dobrom mozaiku“, napisao je Petrović.

Svoje pisano obraćanje publici Petrović je završio na duhovit način.

„Na kraju, sa zadovoljstvom želim da istaknem da to što u Sekinim tekstovima ima toliko lepote i dobrote pripada i mom prijatelju i Sekinom mužu Vučku“, ispisao je Petrović.

Slobodan Gavrilović je govorio da i sam način na koji se predstavljaju dve Slobodankine knjige govori mnogo.

„Vreme je da se vratimo onome što je porodica. Da se setimo naših majki, sestara, supruga. Najčešće majku zaboravimo. Seka je učinila mnogo da mnoge žene ne budu nikada zaboravljene“, rekao je Gavrilović.  .

Rečima „moj naklon vama, živeli, zdravi i srećni bili“ Slobodanka Seka Vučković pozdravila je publiku na kraju druženja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi