Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Sedma sila ipak ima krila
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

14. 10. 2022.

Autor: A. Ničić Izvor: UNS

Novinarstvo kao nasleđe Doderovića

Sedma sila ipak ima krila

Novinar Milorad Doderović je 2019. godine, pred kraj života, objavio svoju poslednju knjigu „Sedma sila bez krila“, posvećenu sunovratu novinarstva, ali je njegov sin Nikola ipak rešio da „poleti“ kao novinar. Doder, kako su Milorada zvale kolege, upoznao je novinarstvo u svim licima i naličjima, oblikovanim duhom vremena, a inat ka svemu negativnom što se u ovoj profesiji razvilo motivisao je Nikolu da i sam krene putem žurnalizma.

 

„Otac mi je govorio da ne bi voleo da budem novinar. Smatrao je da je novinarstvo nekada vrlo surova i nezahvalna profesija. To me je zaintrigiralo jer žurnalistika zahteva neprestanu borbu za pravdom i istinom, koja je i osnovni novinarski princip“, rekao je Nikola Doderović za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS).

Iako mu je ukazivao na negativne strane svog posla, Milorad Doderović je razgovarao sa  šeficom dopisništva Es-Bi-Esa i koleginicom Biljanom Ristić o istraživačkom radu svog sina u sferi novinarstva i želji da postane novinar.

"Biljana je bila uvek voljna da me podrži. Nakon smrti mog oca, ponudila mi je da radim u dopisništvu Es-Bi-Esa. Zainteresovalo me je da pišem o dijaspori i da kulturološki predstavim jug Srbije, ali i da se, kad god mogu, uputim  na sever i izveštavam sa događaja, kao nedavno sa Prajda“ , rekao je Nikola Doderović, istakavši da najviše voli da piše tekstove o borbi za ostvarivanje ljudskih prava.

Nedavno je završio Master studije komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu, dok je prethodno diplomirao na Osnovnim studijama Komuniciranja i odnosa sa javnošću na ovom fakultetu. Iako ne isključije mogućnost da se vrati PR-u, novinarstvo je profesija kojoj je primarno posvećen u ovom trenutku.

Istraživački pristup ga je, kaže, inspirisao najpre na akademskom nivou, a proučavanje pisanih izvora motiviše ga da se okuša u pisanju istraživačkih priča.

Iako je Milorad Doderović najviše voleo intervju kao žanr, Nikola sebe pronalazi u analitičkom novinarstvu. Za onlajn izdanje dnevnog lista „Danas“ piše kolumne, a u svaku od njih utkan je deo nečeg što je prethodno doživeo.

„Moja greška je što kometare nekad pišem na ličnom nivou, a nije dobro da se subjektivnost u toj meri vidi u novinarskim tekstovima. Ipak, analitički žanrovi to nekada i dozvoljavaju“, rekao je Nikola Doderović.

Uloge koje nam nameće društvo, očekivanja okoline i ostvarivanje ljudskih prava samo su neke od tema o kojima piše u svojim analitičkim tekstovima i radio-prilozima.

Uprkos vizibilnosti radija kao medija, svoje priloge na internetu upotpunjuje i fotografijama. Kako je istakao, fotografisanjem za svoje priloge upoznao je bolje ljude koji se nalaze sa druge strane fotoaparata.

„Skejtere sam, na primer, video kao ulične balerine koje plešu na svojim daskama i izvode neku vrstu oksimorona. Svaki od njih je drugačiji, neperfektno-perfektan, spreman da se izbori za sebe u svom plesu“, rekao je Nikola Doderović.

Posebno ga privlači analogna fotografija, jer se, kako kaže, fotografišući digitalnim fotoaparatom ne posvećujemo dovoljno svakom pokušaju da napravimo fotografiju. 

 

 

„Objektivom sam zabeležio i značajne porodične trenutke, a analogna fotografija me je zaintrigirala zbog to što sam „šaltajući“ foto-album kod kuće primetio koliko su lepe boje i način na koji su moji roditelji fotografisali i bili fotografisani“, dodao je Doderović.

Fotografijom je ozbiljnije počeo da se bavi 2017. godine, kada je, kako kaže, prvi put od svog novca kupio fotoaparat. Međutim, kao dečak dobio je svoj prvi analogni fotoaparat.

„Kao mali sam imao analogni Kiko aparat za decu. Bio je jednostavnog dizajna i dovoljan je bio jedan klik da napravi fotografiju“, rekao je Doderović.

Ipak, Nikola nije želeo da bude novinar odmalena. U detinjstvu ga je najviše zanimalo izučavanje jezika i modernih tehnologija, ali ga je zrelost navela da u novinarstvu vidi stalnu borbu za ostvarivanjem moralnih normi, kojoj je i sam naposletku rešio da se priključi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi