Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Američka premijera filma novinara Dušana Gajića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

22. 09. 2022.

Autor: FoNet Izvor: FoNet

Američka premijera filma novinara Dušana Gajića

Dokumentarni film „Trideset godina mature“, autora Dušana Gajića, u četvrtak, 22. septembra imaće američku premijeru u Njujorku, na prestižnom unverzitetu Kolumbija. Posle projekcije predviđena je debata sa autorom.

Osim Njujorka, film će u septembru u SAD biti prikazan i u okviru festivla Lake Travis film festival u Ostinu, gde je izabran za polufinalistu u kategoriji dokumentarnog filma. 

"Institut Hariman, koji je u okviru Kolumbija univerziteta domaćin premijerne projekcije, je referenca na nivou SAD kad je reč o izučavanju Istočne Evrope, Balkana i Rusije i utoliko je za mene veća čast i zadovoljstvo, što se premijera održava upravo tu", rekao je autor fima Dušan Gajić

Očekujem zanimljivu debatu, s obzirom da film, iako snimljen pre početka rata u Ukrajini, na neki način preispituje i ukazuje na korene ambivalentnog odnosa Srbije prema Evropi i Zapadu, koji je danas možda vidljiviji nego ikada ranije", kaže Gajić. 

U prikazu filma posle projekcije u Briselu, ugledni belgijski dnevnik "La libr Blezik (La libre Belgique) - Slobodna Belgija" ocenjuje da je film "neobično intropsektivno putovanje, intimni portret društva raspolućenog između razočarenja i baroknog optimizma između tragedije i humora. Teške teme u filmu su obrađene sa mnogo takta i finese u pristupu". 

U filmu Trideset godina mature kroz razgovor sa svojom generacijom i ćerkom koja odrasta u Briselu, autor preispituje nedavnu istoriju svoje zemlje. Polazeći od privatne fotografije, ličnog sećanja i uspomene, film nastoji da razume pravi, ljudski smisao burne, često dramatične, istorije poslednjih 30 godina.

"Portreti maturanata sa stepeništa VIII beogradske gimnazije za mene su odličan ključ da se ispriča priča o tome šta se desilo sa Srbijom u poslednjih 30 godina i šta je ta zemlja danas. Da se preko ličnih, privatnih istorija, ispriča javna istorija jedne zemlje i jednog društva," kaže autor filma Dušan Gajić.

Dok se maturanti iz 1989. posle trideset godina ponovo okupljaju u beogradskoj gimnaziji, jedno pitanje lebdi u vazduhu: šta je preostalo od generacijskih snova?

Učesnici filma konstatuju da je srpsko društvo i danas zaokupljeno sličnim pitanjima kao i 89-te godine: i dalje nema pouzdanog i nedvosmislenog odgovora na neka od ključnih pitanja: Šta sa demokratijom i višestranačkim sistemom? Šta sa Kosovom? Sa regionom? Šta sa Evropom? Šta želimo da budemo?

U trenutku godišnjice mature film postavlja jednostavno pitanje:Da li je srpsko društvo u prethodnih trideset godina položilo sopstveni “ispit zrelosti” ?

U filmu učestvuju nekadačnji školski drugovi autora Dušana Gajića, danas novinari, lekari, umetnici, muzičari… Svetozar Putnik, Ljubica Gojgić, Miloš Šaranović, Vesna Pavlović, Dina Divljan, Bojan Trkulja, Aleksandar Đorđević, Dejan Milićević, Milorad Miki Ristić, Katarina Knežević, Dušan Korać, Danijela Kambasković, Ljubica Tomić i drugi i njihova deca Radmilo Tomić, Pavle i Stevan Divljan, Uglješa Šaranović.

Direktor fotografije je Miodrag Trajković, montažer Srđan Radmilović, muziku je komponovao Dejan Ilijić.

Film „Trideset godina mature“ do sada je učestvovao na festivalima Brussels Captial film festival, Stokholm Film and TV festival (finalista u kategoriji dok. film), Beyond Border

international film festival,  Docs without borders festival u SAD, Brno film festival, Slovačka, Andromeda festival, Turska i drugim

Film je sniman u Beogradu, Briselu, Hagu i Beču. Koproducent je RTS, a produkciju su podržali Evropski fond za Balkan, Fondacija za otvoreno društvo i Ministarstvo kulture i informisanja. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi