Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  U Budimpešti izložba fotografija Vladimira Markovića "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 05. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

U Budimpešti izložba fotografija Vladimira Markovića "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj"

Početkom maja otvorena je izložba fotografija kolege novinara i člana UNS-a Vladimira Markovića pod nazivom "Sakralno nasleđe Srba u Mađarskoj"

Izložbu je u galeriji Kulturnog i medijskog centra "Srpski venac" iz Budimpešte otvorio istoričar umetnosti iz Beograda Marko Stojanović. 

Zainteresovani posetioci će ovu izložbu fotografija velikog formata moći da pogledaju do 3. juna svakog radnog dana od 11 do 18 sati u Nođmeze ulici broj 49 u Budimpešti.

"Ovim ciklusom fotografija želim prikazati još jedan varijetitet kulturnih obrazaca bivstvovanja srpskog naroda na širem prostoru Balkana i Panonske nizije. Fotografije su nastale sa težnjom da se široj publici predstavi ovaj barokni stil bogoslužbenih objekata te da se tim činom demistifikuje veštački nametnuta potreba za monolitnošću srpskog nacionalnog korpusa. Brojnošću, raznolikošću i geografskom disperziranošću prikazanih objekata suptilno se sugeriše kontinutet i snaga našeg naroda u Mađarskoj te povezanost kako sa maticom u duhovnom smislu tako i sa Evropom u umetničko-tehničkom smislu ", rekao je Marković za sajt UNS-a.

Istoričar umetnosti Marko Stojanović napisao je uvodnik za katalog koji prati izložbu fotografija.

"Vrednost izložbe `Srpsko sakralno nasleđe u Mađarskoj` otkriva sve navedene kulturno-umetničke vrednosti srpskog osamnaestovekovnog sakralnog graditeljstva, ali pre svega kroz svoj najeksplicitniji medij – fotografiju. Kroz seriju kolažno uređenih fotosa eksterijera i enterijera, fotograf Marković beleži najupečatljivije motive svakog sakralnog objekta, od kupola monumentalnih tornjeva do detalja umetnički oblikovanog mobilijara i ikonostasa," napisao je Stojanović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi