Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarsko ćoše  |  Knjiga novinarke Tatjane Đorđević Simić na festivalu književnosti u Italiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarsko ćoše

18. 06. 2021.

Autor: J. Petković

Knjiga novinarke Tatjane Đorđević Simić na festivalu književnosti u Italiji

Roman “Pionir”, prvo književno delo novinarke Tatjane Đorđević Simić i članice Udruženja novinara Srbije, biće predstavljen na festivalu književnosti “Passaggi Festival” (Pasađi Festival) u italijanskom mestu Fano u centralnoj Italiji, koji se održava od 18. do 25. juna i okuplja italijanske i strane autore.


Deveta edicija tog festivala fokusira se i na književnost pisaca i autora sa Balkana. U okviru teme “Evropa i Mediteran” biće predstavljene i knjige dvoje albanskih pisaca Vere Bekteši i Enkela Demija, poznatog pod pseudonimom Tom Kuka, a koji je nedavno dobio nagradu Evropske Unije za najbolje književno delo za knjigu “Vreme zla/Ora e Lige”. Takođe, tokom ovog festivala biće predstavljen i roman još jedne naše autorke, Marine Lalović, inače novinarke italijanske RAI televizije. 

Knjiga “Pionir” je priča o detinjstvu u doba socijalizma, o odrastanju i adolescenciji u doba transformacije, sukoba, čudnih ili nesrećnih okolnosti, priča o imigraciji iz države koja više ne postoji (Jugoslavija) i integraciji u jednu novu sredinu (Italija). To je takođe priča o iskušenjima i izazovima u kojoj se glavni junak romana zatiče, o preispitivanju sopstvenog identiteta, verovanja i ubeđenja, zaglavljenih između prošlosti i sadašnjeg života o kojem je protagonista oduvek maštao. Roman “Pionir” je priča i o ljubavi dvoje mladih ljudi, Srbina Boška i Albanke Nivele, a koji su izabrali da slobodno šetaju uskim italijanskim ulicama. 

“Pionir” je za sada objavljen samo na italijanskom jeziku, a izdavač Besa Muci  (Beza Mući) delo opisuje i kao knjigu o odlasku i vraćanju, o prošlosti i sadašnjim zbivanjima, knjigu bez predrasuda i o izborima koji svako da nas ima na raspolaganju. Na fesitivalu će biti predstavljena 23. juna. 

Inače, Tatjana Đorđević Simić je slobodna novinarka koja živi i radi u Italiji od 2006. godine. Predsednica je udrženja stranih novinara u Milanu. Piše kao novinar saradnik za Al Jazeera Balkans i BBC na srpskom. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi