Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Muška novinarka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

08. 07. 2011.

Muška novinarka

Da je birokratija svemoćna zna svaki građanin koji je vežbao savijanje kičme pred šalterima i trošio sate svog života u čekanju pred kancelarijama raznih službenika, ali da bez asistencije hirurga i anestezije može da promeni pol neupućenog klijenta uverila se Vesna Trninić, tada novinarka “Politike Ekspres”.

Podnoseći zahtev za penziju obaveštena je da u njenom dosijeu u PIO Fondu nedostaje uplata doprinosa za penzijsko osiguranje u 1991. godini kad je, navodno, bila na odsluženju vojnog roka, o čemu je dužna da pribavi potvrdu!!!

U vreme kad je služenje vojnog roka bilo isključivo muška obaveza i privilegija, Vesna je, iako žensko i uz to ubeđeni civil i pacifista, dobila voljom administracije status vojnika.

Službenica, koja se sa klijentkinjom nekoliko puta sastajala “oči u oči”, slepo se držala slova u dosijeu uprkos vapajima Trninićeve:

Ja sam žensko, pobogu, rodila sam i ćerku, pogledajte me!

Sve je bilo uzaman, jer papir, koji trpi svakakve gluposti kazuje drugačije.

Vesni, koju je društvo u Šestoj beogradskoj gimnaziji prozvalo “Seksi boza”, zbog izgleda, ali i potpune zaluđenosti baletom u to vreme, ostalo je da u ratu sa birokratijom bude strpljiva i da čeka prosvetljenje u glavi činovnice.

Tek kad se dotična smilovala da proveri nekakve papire i tom prilikom ustanovila administrativnu grešku, Vesna je dobila rešenje za penziju i to kao žensko, postavši tako i zvanično penzionerka!

Anegdotu zabeležila Vesna Arsenić


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi