Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Eskalacija greške
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

28. 03. 2011.

Eskalacija greške

Novinarka niških “Narodnih novina” Marika Radovanović, koja je osamdesetih godina prošlog veka pratila obrazovanje, jedared je objavila rezultate istraživanja o profesionalnoj orijentaciji sednjoškolaca, koje je pokazalo da se 0,8 anketiranih izjasnilo da bi želelo da bude policajac.

U tekstu koji je objavljen u novinama je, međutim, nekako izbrisana zapeta, tako da je pisalo da, čak, osam odsto anketiranih omladinaca čezne da sebe vidi u uniformi policajca!

Ne sumnjajući u podatke iz teksta koleginice Radovanović nekoliko novinara - dopisnika centralnih listova, koji se nisu klonili “resavske škole”, objavilo je, bez naknadne provere, u svojim glasilima pogrešnu informaciju o, navodno, osam procenata mladih Nišlija, koji su zainteresovani da budu profesionalni čuvari reda. Bilo je tu i dodatnog mudrovanja kako deca, navodno, vole uniformu, što je dosta neobično i sociološki i psihološki, a nije baš i demokratski!

Tekstovi sa greškom su se nizali u sve većem broju medija sve dok se nisu javili autori ankete sa demantijem, koji je, po običaju, pročitao znatno manji broj čitalaca od onih koji su čitali informaciju s netačnim procentima.

Tako je zbog nestanka jedne zapete i nemarnosti korektora nastala lokalna legenda kako je jedna generacija niških srednjoškolaca naprasno bila zainteresovana za profesiju “trenera strogoće nad građanima”.

Anegdotu zapisao Milorad Doderović


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi