Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Mir Jam - ni preskromna, ni neskromna
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

01. 04. 2011.

Mir Jam - ni preskromna, ni neskromna

Milica Jakovljević Mir Jam, koja je najširoj javnosti poznata kao autor sentimentalnih romana poput "Ranjenog orla", bila je u vreme između dva svetska rata među retkim novinarkama.

 

Poticala je iz ugledne činovničke porodice, a njen brat Stevan Jakovljević bio je akademik, publicista i autor čuvene "Srpske trilogije" a nakon Drugog svetskog rata i predsednik Društva književnika Srbije.

Najveći novinarski trag ostavila je u listu "Nedeljne ilustracije" koji je maltene u potpunosti ispunjavala svojim reportažama i putopisima, a bila je i verovatno prva "draga Saveta" koja je svojim čitaocima pomagala da se razaberu u ljubavnim i bračnim jadima.

U svojim tekstovima je prva u Srbiji objavljivala fotografije "običnih smrtnika" što je u ono doba bila velika novina, budući da su se u štampi uglavnom nalazile fotografije Kralja i članove njegove porodice, ministara i političara, kao i prvih filmskih zvezdi.

Za Mir Jam koju su Beograđani upamtili kao ekstravagantnu Damu s pelerinom, u novinarskim i književnim krugovima govorilo se ne bez zavisti, da ne dobija platu već da svakog prvog u mesecu dođe do vlasnika Stojadinovića, ovaj otvori fioku sa parama i kaže joj da uzme koliko god hoće.

Ta anegdota je kao i svaka, pomalo romansirana ali je istinita, o čemu je svedočio njen bivši urednik Kostić:

- Svakog prvog u mesecu dobijala je blanko ček, sumu je određivala i upisivala sama. Nije bila neskromna, ali ni preskromna.

Očigledno je znala svoju realnu vrednost.

Anegdotu zapisao novinar iz Novog Sada prof. Vladimir Barović


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke.
Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi