Naslovna  |  Beležnica  |  Novinarske anegdote  |  Špijun koji nije bio informisan
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Novinarske anegdote

21. 02. 2011.

Špijun koji nije bio informisan

Kada je u avgustu 1990. počela „Balvan revolucija“ u Kninu, u narednih godinu dana, a i kasnije (mada znatno ređe, jer su bili već „provaljeni“), počeli su da se kao „novinari“ pojavljuju razni likovi, eksponenti civilne ili vojne službe bezbednosti, ili avanturisti, ili ko zna iz kog razloga i za čiju korist.

Jedan od njih je bio izvesni Cvele (u Desku Radio Beograda posle stajalo na tabli okačeno upozorenje „od nekog Cveleta iz Knina ne primati izveštaje“), koji je došao odnekud iz Istočne Srbije (tako mu pisalo u ličnoj karti), i svaki put se predstavljao da radi za drugu redakciju.

Trajala je ta njegova „igra“ sve negde do proleća 1991, predstavljao se u tom trenutku kao dopisnik podgoričke „Pobjede“, kad su u Knin banula ne jedan, nego dva reportera tog lista – čuveni duet Vasko i Labo (Vasko Radusinović i Milutin Labović), likovi koji su obeležili ratno reporterstvo tih godina.

Drži konferenciju Milan Martić, Cvele postavlja pitanje i predstavlja se kao novinar „Pobjede“... Još usput i slika keo nešto fotoaparatom, pa leži na podu, da ima „specifičan ugao“.

-Koji si, pa, ti? - pita ga Vasko, a on odgovara:

- Iz crnogorske „Pobjede“.

- Pa ima li neka još druga „Pobjeda“ u Crnu Goru, nema da ja znam, čiji si ti špijun, pita i istovremeno odgovara Vasko, a Cvele trk u beg, video da više nema šale. Čovek nije računao da će „Pobjeda“ da pošalje u Knin ne jednog, nego dvojicu reportera, a obojica kao od brda odvaljeni, nije se šaliti sa njima.

Narednih dana „Cvele“ je izbegavao sva mesta gde se okupljaju novinari, da ne bi naleteo na Vaska i Laba.

Zabeležio novinar FoNeta Davor Lukač


U rubrici Novinarske anegdote UNS objavljuje duhovite novinarske priče o kolegama, o javnim ličnostima, smešnim, inspirativnim, čudnim situacijama u kojima su se nalazili. Novinarske dosetke. Ispričajte nam priču o novinarima kojih više nema, a upamćeni su po pošalicama.
Podelite sa nama Vaše vickaste uspomene.
Novinarske anegdote uređuje koleginica Vesna Arsenić.
Svoje anegdote, koje ćemo objavljivati ponedeljkom, sredom i petkom, možete slati na dragana.bjelica@uns.rs

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi