Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Željko Marković, novinar, pisac i publicista iz Novog Sada, član UNS-a, objavio je roman "Moja kolonija"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

03. 10. 2022.

Autor: UNS Izvor: UNS

Željko Marković, novinar, pisac i publicista iz Novog Sada, član UNS-a, objavio je roman "Moja kolonija"

"Roman Moja kolonija je knjiga mog života, sinteza mog proznog i dokumentarnog stvaralaštva i najličnije štivo koje sam do sada napisao, ali i posveta jednoj iščezloj industrijskoj i građanskoj civilizaciji na Fruškoj gori čiju prošlost istražujem decenijama i taj rad doživljavam kao veliko lično zadovoljstvo i dužnost prema sredini iz koje potičem", izjavio je za sajt UNS-a Željko Marković, povodom izlaska iz štampe njegovog osmog romana i 23 knjige među kojima preovlađuju naslovi iz oblasti dokumentarne proze, publicistike i umetničke reportaže.

Roman Moja kolonija, zasnovan na stvarnim događajima i činjenicama, opservira iz ličnog ugla pripovedača poslednje godine raspadanja i uništavanja usamljene industrijske i građanske civilizacije, koja je dvesto godina postojala u Vrdniku na Fruškoj gori kao jedinstvena međunarodna enklava i etnička, mentalitetska i socijalna laboratorija (su)života poznata i značajna u evropskim razmerama. U središtu romana je Nova kolonija, rudarsko naselje, glavni lik knjige, izgrađena u prvoj deceniji XX veka u vrema kada je vlasnik rudnika uglja bila mađarska država. Markovićev roman je univerzalna priča o jednom iščezlom vavilonskom svetu i ljudima raznih nacija i vera, koji su se u traganju za boljim životom i obećanom zemljom, doseljavali u Vrdnik iz mnogih krajeva Evrope i uhljeblje nalazili u čuvenom rudniku mrkog uglja i rudarskim kolonijama iz doba Austrougarske. Ali, to je i roman koji se može čitati i kao metafora drame identiteta kroz koju prolazi evropska civilizacija i evropski čovek.

"Knjiga Željka Markovića Moja kolonija predstavlja višestruko samosvojnu pojavu u našoj aktuelnoj proznoj produkciji", napisao je u recenziji dr Svetislav Jovanov. "Pored preplitanja i spretnog kombinovanja različitih pripovednih tokova, smeštanja atraktivnih likova u uverljive ambijente, kao i svrsishodnih socioloških komentara, jednu od najvećih vrednosti Moje kolonije predstavlja ’mreža’ metaforičkih i simboličnih slika, koja prožima sve slojeve Markovićeve rudarske epopeje."

Pripovedač, rođen i odrastao u Novoj koloniji, naselju sa nešto više od stotinu tipskih kuća, raspoređenih u šest redova, svedoči o nestajanju jednog nekada uređenog i tehnički superiornog sveta i opservira ga iznutra metodom "autobiografske fikcije" kroz sopstveno iskustvo odrastanja i sazrevanja u porodici čija je egzistencija bila suštinski vezana za ovo međunarodno ostrvo na Fruškoj gori

Željko Marković dobitnik je nagrade UNS-a "Laza Kostić" za reportažu 2010. godine i Specijalne nagrade "Žika M. Jovanović" za publicistiku 2014. godine. Dobitnik je i nagrade "Dejan Medaković" za reporterski roman "Pismo".

Izdavač je Srpska čitaonica u Irigu, a ISBN je 978-86-89117-35-6. Knjiga je izdata u tvrdom povezu i napisana je na latinici na 611 strana.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi