Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Momčilo Karan objavio knjigu o nepravdama prema srpskim i jugoslovenskim sportistima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

23. 08. 2022.

Autor: A.N. Izvor: UNS

Momčilo Karan objavio knjigu o nepravdama prema srpskim i jugoslovenskim sportistima

Novinar i pisac Momčilo Karan napisao je knjigu „Najveće nepravde prema srpskim i jugoslovenskim sportistima - od Stokholma 1912. do Melburna 2022.“ sublimirajući sve događaje u kojima su srpski i jugoslovenski sportisti bili sprečeni da učestvuju i ostvare zaslužene rezultate. Od trovanja atletičara Miloševića i Tomaševića na Olimpijskim igrama 1912. godine do ovogodišnje zabrane Novaku Đokoviću da igra na Australijan openu, u tekstovima su analizirane nesportske okolnosti koje su promenile tok sportskih dešavanja.

 

Kao podsticaj za pisanje ove knjige Momčilo Karan je izdvojio dva događaja koja su sprečila Novaka Đokovića da učestvuje u Melburnu i da nastavi takmičenje u Njujorku.

"Istina je da Novak otvoreno iznosi svoje mišljenje pre svega o temama iz oblasti tenisa, zbog čega je i osnovao novo tenisko udruženje teniskih profesionalanca PTPA, pošto je bio nezadovoljan radom ATP-a. Ostao je principijelan, ali mu se to, narodski rečeno, obija o glavu, jer je od tada izostala bila kakva podrška ATP-a kada su mu činjene nepravde – i na Otvorenom prvenstvu Amerike 2020. i pri dolasku u Australiju početkom 2022. godine", rekao je Momčilo Karan za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS).

Početkom ove godine polemika o tome ko će od "velike trojke" u tenisu završiti karijeru sa najvećim brojem grend slem titula u potpunosti je pala u senku zbog odluke Novaka Đokovića da se ne vakciniše i australijskog ministra za imigracije Aleksa Hoka da mu zbog toga ukine vizu. Naime, Đokoviću je zbog potvrde da je preležao virus korona najpre dozvoljeno da igra na Australijan openu, ali mu je po dolasku u Australiju ukinuta viza sa obrazloženjem da nije dostavio dovoljno dokaza za medicinsko izuzeće.  Nakon što je sudija Entoni Keli usvojio Đokovićevu žalbu na ovu odluku, Hok je iskoristio diskreciono pravo da mu ponovo ukine vizu.  Đokovićevu žalbu na njegovu odluku Federalni sud u Australiji nije usvojio, te je osmostruki šampion Australijan opena bio primoran da napusti ovu zemlju.

Samo dve godine ranije Đoković je diskvalifikovan u osmini finala poslednjeg grend slema sezone, Ju-Es opena, zbog toga što je linijskog sudiju Lauru Klark slučajno pogodio lopticom nakon poena.  Neki su ove odluke opravdavali, dok su za neke ljude u zemlji i svetu ova dva događaja postala pokazatelj nepravdi u sportu. Momčila Karana su ova dešavanja podstakla da u jednoj knjizi opiše i analizira sve nepravde sa kojima su se suočavali sportisti u Srbiji, ali i nekadašnjoj Jugoslaviji.

"Više puta su naši sportisti bile žrtve protežiranja domaćih reprezntacija protiv kojih su igrali, a uspeh domaćina bez obzira na koji način se do njega došlo, doprinosio je promociji političkih rukovodstava tih zemalja i svake zemlje uopšte", istakao je autor knjige "Najveće nepravde prema srpskim i jugoslovenskim sportistima".

Pisavši o tenisu, Karan nije pomenuo samo Novaka Đokovića već i Moniku Seleš čija je karijera završena zbog uboda nožem u leđa usred meča.

"Najbolji primer uticaja neprijatnih okolnosti na sportske rezultate je slučaj Monike Seleš koja se, nakon što je povređena udarcem nožem od Nemca Gintera Parhea na turniru u Hamburgu 1993. godine, dugo nije mogla vratiti na teren. Tu je psihički momenat bio presudan – imala je košmare i mesecima nije mogla da zaboravi šta joj se desilo. Kasnije kad se ipak vratila nije uspela da ponovi rezultate koja je imala pre napada, a to je bio i cilj napadača na nju", rekao je Karan.

Kao slučaj u kome se odluka sudije odrazila na nečiju karijeru u knjizi i razgovoru za UNS naveo je i odluku da plivaču Miloradu Čaviću pripadne srebrna medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine. Prekjuče je navršeno tačno 14 godina od tog finala. Karan ističe da je, iako se isprva nije videlo razočaranje Čavića što je Majkl Felps osvojio zlatnu medalju, ovaj ishod učinio da se on ubrzo povuče i završi takmičarsku karijeru.

"Bilo je i drugih razloga zašto je to učinio, ali poraz od Felpsa nikad nije priznao. Pri tome su i on i mnogi drugi koji su sumnjali u Felpsovu pobedu naglašavali presudnu ulogu merača vremena na Olimpijskim igrama komapnije “Omega” koja je bila Felpsov sponzor. Naš plivač je u više intervjua rekao kako je “Omega”, koja već godinama drži monopol u olimpijskoj organizaciji, uvek imala interes da brani Felpsa, što znači da i u finalnoj olimpijskoj trci nisu mogli da donesu drugačiju odluku od one koju su doneli", dodao je Karan.

Osim ovog, u knjizi su mesto našla i mnoga druga suđenja na granici pravičnog poput meča srpske reprezentacije sa Švajcarskom na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji i polufinalnog susreta reprezentacije Srbije sa Turskom na svetskom prvenstvu u košarci 2010. godine. Karan je pisao i o svetskom prvenstvu u fudbalu u Montevideu 1930. godine, a ova priča je poznata javnosti i po ekranizaciji u okviru igranog filma 2010. godine.

Karan je istakao da su srpski sportisti više puta oštećeni odlukama sudija na terenu i van njega. Osvrnuo se na slučaj kada je albanski navijač 2014. godine ubacio dron na fudbalski stadion, nakon čega je usledio sukob igrača zbog koga je srpska reprezentacija kažnjena, dok se albanska reprezentacija plasirala na Evropsko prvenstvo.

Karan je interpretirao ove i mnoge druge događaje stavljajući ih i u društveno-politički kontekst.

Novinar, političar i publicista Ratko Dmitrović napisao je u predgovoru "da su brojni primeri korišćenja sporta i sportskih arena za političke promocije i obračune, pa time i nepravde, pošto svaki organizovani, takmičarski sport ima u sebi elemente politike".

Momčilo Karan je istakao da je želeo da na jednom mestu obuhvati sve najveće nepravde prema srpskim sportistima kako bi svaki mladi čitalac mogao da se upozna sa njima, pripremi na to da će se slične situacije dešavati u budućnosti, ali i nauči da zbog tih nepravdi ne treba odustajati, već nastaviti živeti, takmičiti i boriti se.

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Svet knjige" iz Beograda, a moguće ju je pronaći kod ovog izdavača i u knjižari Dereta u Knez Mihailovoj.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi