Naslovna  |  Beležnica  |  Biblioteka  |  Knjige članova  |  Nova knjiga Sretena Jakovljevića – „Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH (1941- 1945)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Knjige članova

17. 03. 2022.

Autor: Anđela Momčilović Izvor: UNS

Nova knjiga Sretena Jakovljevića – „Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH (1941- 1945)

Sreten Jakovljević, novinar, pisac i član Udruženja novinara Srbije (UNS) objavio je knjigu „Skrivena istorija o stradanju Srba na prostoru NDH (1941 – 1945)

                                                                                                                                                                                                            

„Ovom knjigom pokušavamo mnoge skrivene priče da otrgnemo od zaborava“ napisao je Jakovljević u predgovoru i dodao da se u ratu zaboravljaju sudbine i stradanja „malih“ ljudi, a njihove priče čine najverodostojniji mozaik istine o ratnim užasima.

Knjiga je rezultat višedecenijskih istraživanja u arhivama, bibliotekama, kao i neposrednih razgovora sa učesnicima Drugog svetskog rata.

Autor u delu piše da su komunisti veličali svoju pobedu, skrivali greške i zločine koje su učinili, a jugoslovensku vojsku prikazali kao negativce.

„U to ime mnoge zločince i krivce za srpska stradanja 1941. godine nikada nisu izveli pred lice pravde“, dodao je Jakovljević.

Međutim, istinu nisu skrivali samo pobednici, već i poraženi, pripadnici jugoslovenske vosjke zbog sopstvene sigurnosti i budućnosti svoje dece.

Jakovljević se posebno osvrnuo na nemačku operaciju „Vajs“ – bitku na Neretvi 1943. godine koja je ostala najkontroverznija tema u istoriji Srbije.

Na kraju se autor osvrće na žene, majke, supruge i decu iz tog perioda.

One su „bezimeni“ heroji koje su na najbrutalniji način stradale, ubijane, silovane, a ustaše su im iz ruku otimale decu.

Autor za njih kaže da su trpele, patile, orale, kopale i bile u senci muškaraca i zbog toga zaslužuju jedinstven spomenik zahvalnosti..

Pesnik Matija Bećković je rekao da je ovo dragoceno delo za otkrivanje istine o ratnim događajima na tom prostoru.

„Dragoceno je toliko što se u knjizi nalazi veliki broj običnih ljudi sa svojim pričama i ličnim sudbinama koji svedoče o ratnim zbivanjima i strahotama rata“, izjavio je on.

Objavljivanje knjige su pomogli Udruženje Konjičana u Republici Srpskoj, Elektoprivreda Republike Srpske, manastir Tvrdoš, opštine Gacko, Nevesinje, Višegrad i Udruženje novinara Srbije.

Sreten Jakovljević je rođen 1950. godine u selu Bijela kod Konjica. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu, a gimnaziju u Konjicu. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Novinarstvom se bavi od 1967. godine. Prvi tekst je objavio u listu mladih „Naši dani u Sarajevu“. Član UNS-a je od 1985. godine i urednik lokalnih listova „Rakovičke novine“ i „Čukarica Rakovica“.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi