Насловна  |  Саопштења  |  УНС и НУНС: Протест због фаворизовања агенције Танјуг
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 12. 2011.

УНС и НУНС: Протест због фаворизовања агенције Танјуг

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије протестују због одлуке Прес службе председника Србије и компаније “Фиат” да снимање посете председника Бориса Тадића и премијера Мирка Цветковића тој фабрици у Крагујевцу дозволе само новинској агенцији Танјуг, уз образложење да је реч о „уобичајеној процедури приликом стварања потпуно новог модела“ аутомобила.

Подсећамо да Танјуг, осим што је агенција која је у власништву државе и редовно прима новац из буџета, зарађује и на тржишту, и да би зато требало би да има равноправан третман са осталим медијима. Дакле, уколико је реч о пословној тајни која не може да буде доступна медијима, логично је да не буде доступна ни државној агенцији. Такво изузеће можда би било могуће направити када би се радило о државној прес служби која није класичан медиј и не послује на тржишту.

Осим што се на овај начин медијима нарушава слободан приступ информацијама под једнаким условима, држава (у овом случају Кабинет Председника Србије) нарушава и равноправност свих учесника на тржишту, користећи свој утицај како би фаворизовала медиј у државном власништву, супротно Закону о јавном информисању. То је у супротност и са правилима слободног тржишта, као и са принципима за које се у медијској сфери залаже Европска унија.

Позивамо власти да престану са оваквом праксом и да, у складу са обавезама које је Влада Србије прихватила доношењем Медијске стратегије, почну истински да раде на стварању равноправних услова за све медије на српском тржишту.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси