Насловна  |  Саопштења  |  УНС и НУНС: Протест због фаворизовања агенције Танјуг

13. 12. 2011.

УНС и НУНС: Протест због фаворизовања агенције Танјуг

Удружење новинара Србије и Независно удружење новинара Србије протестују због одлуке Прес службе председника Србије и компаније “Фиат” да снимање посете председника Бориса Тадића и премијера Мирка Цветковића тој фабрици у Крагујевцу дозволе само новинској агенцији Танјуг, уз образложење да је реч о „уобичајеној процедури приликом стварања потпуно новог модела“ аутомобила.

Подсећамо да Танјуг, осим што је агенција која је у власништву државе и редовно прима новац из буџета, зарађује и на тржишту, и да би зато требало би да има равноправан третман са осталим медијима. Дакле, уколико је реч о пословној тајни која не може да буде доступна медијима, логично је да не буде доступна ни државној агенцији. Такво изузеће можда би било могуће направити када би се радило о државној прес служби која није класичан медиј и не послује на тржишту.

Осим што се на овај начин медијима нарушава слободан приступ информацијама под једнаким условима, држава (у овом случају Кабинет Председника Србије) нарушава и равноправност свих учесника на тржишту, користећи свој утицај како би фаворизовала медиј у државном власништву, супротно Закону о јавном информисању. То је у супротност и са правилима слободног тржишта, као и са принципима за које се у медијској сфери залаже Европска унија.

Позивамо власти да престану са оваквом праксом и да, у складу са обавезама које је Влада Србије прихватила доношењем Медијске стратегије, почну истински да раде на стварању равноправних услова за све медије на српском тржишту.