Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Национални савет Румуна да се не меша у уређивање „Либертатее“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 02. 2020.

Извор: УНС

УНС: Национални савет Румуна да се не меша у уређивање „Либертатее“

Удружење новинара Србије (УНС) је забринуто због експресне смене чланова Управног одбора недељника на румунском језику „Либертатеа“ од стране Националног савета Румуна без образложења и тражи да Национални савет не утиче на независност уређивања овог листа.

Колектив Новинско-издавачке установе ,,Либертатеа“ протестовао је зато што је у недељу, 16. фебруара на телефонској седници Национални савет Румуна сменио председника и пет чланова Управног одбора и именовао нови, не остављајући могућност подношења других предлога за  чланове новог Управног одбора осим оних које је поднео председник тог савета.

УНС-у је у Националном савету Румуна речено да је члановима Управног одбора „Либертатее“ истекао мандат и да овај орган не утиче на уређивачку политику недељника, већ да управља пословањем ове издавачке установе.

УНС подсећа да Управни одбор бира и разрешава директора Новинско-издавачке установе ,,Либертатеа“, а на тај начин посредно може да утиче на избор уредника и уређивање листа.

УНС подсећа да се у Медијској стратегији тражи да се успостави уређивачка независности медија чији су оснивачи национални савети националних мањина, а то значи, између осталог, да се без давања сагласности од стране запослених у редакцији не могу именовати и разрешити главни и одговорни уредници медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси