Насловна  |  Саопштења  |  УНС покренуо петицију против тајних суђења новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 10. 2011.

УНС покренуо петицију против тајних суђења новинарима

Удружење новинара Србије позива све колегинице и колеге који се у Србији баве новинарством да потпишу петицију против тајних суђења новинарима.

Тужилаштво у Новом Саду подигло је оптужницу против Јелене Спасић, новинарке Националног грађанског листа из Новог Сада, и њеног уредника Милорада Бојовића зато што је тај лист у јуну ове године објавио Јеленин текст под насловом „Државни органи потпуно неспремни за рат“. Тужилац наводи да је текст, сачињен на основу поверљивог извештаја Министарства одбране о стању припрема за одбрану земље, „нанео штету безбедности Србије“

Оптужница је дигнута без провођења истраге, што значи да се против новинара води хитни поступак, а тужилац тражи тајно суђење, без присуства јавности. За кривично дело за које су новинари оптужени запрећена је затворска казна, а оптужени не би смели да јавности пренесу нити један детаљ са таквог суђења.

Скандалозна је намера државе да се на стаљинистички начин обрачунава са новинарима којим је стручна јавност још у јуну, када је објављен текст Јелене Спасић, одала признање што су се приликом објављивања спорног текста руководили интересом грађана и правом јавности да зна.

Позивамо јавност да изврши притисак на правосуђе да одустане од намере да тајно суди новинарима који су своје радне задатке обављали професионално и у интересу јавности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси