Насловна  |  Саопштења  |  Политичари опет прете новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

07. 10. 2011.

Политичари опет прете новинарима

Удружење новинара Србије најоштрије осуђује претње које је новинару Војкану Ристићу упутио један члан градског одбора Демократске странке Србије у Врању.

Јуче у поподневним часовима дописника дневног листа Данас и уредника веб портала Врањепрес, Војкана Ристића, на службени телефон позвао је њему добро познат члан градског одбора ДСС-а и упутио му низ претњи због текста који је портал Врањепрес објавио о хапшењима у случају РК Колубара.

Текст који је Ристић објавио говори о "незваничним сазнањима да се у склопу истраге о афери Колубара воде предистражне радње и против неких функционера одбора ДСС у Врању".

Ристић наводи да у тој вести није именован ни један функционер Градског одбора ДСС у Врању, те да се не "прејудицира било какав исход поступка који се тренутно води пред Истражним судијом Одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду.

Политичар је Ристићу саветовао да ућути, упозоривши га да ”није надлежан да се бави случајем Колубара". Такође га је оптужио и да у актуелној ситуацији хапшења руководилаца РК Колубара директно ради за Г17 плус, ДС и СПС.

УНС захтева од надлежних државних органа да новинарима омогуће нормалне услове за рад, без страха за живот и физичку сигурност, санкционисањем оних који прете новинарима и те своје претње остварују.

УНС подсећа да је, према одредбама Кривичног законика, које су на снази скоро две године, за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем предвиђена затворска казна и до осам година затвора.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси