Насловна  |  Саопштења  |  Осуда малтретирања директора Радија КИМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 08. 2011.

Осуда малтретирања директора Радија КИМ

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохјие (ДНКиМ) најоштрије осуђују понашање косовске полиције према директору Радија КиМ Исаку Воргучићу и наплаћивање казне због међународне ознаке СРБ коју је имао на аутомобилу.

УНС и ДНКиМ сматрају да је наплаћивање казне због међународне ознаке СРБ дискриминација и да представља тежак облик институционалоног притиска на грађане Косова и Метохије и медијске раднике.

Захтевамо да ЕУЛЕКС хитно интервенише због оваквог понашања полиције и да хитно истражи овакве случајеве и утврди имају ли право косовски полицајци да сходно сопственом нахођењу малтретирају грађане. Према Воргучићевој изјави управо су косовски полицајци пре пар година захтевали да на аутомобил стави ознаку СРБ.

УНС и ДНКиМ траже да службеници присшински институција, подразумева се и полиција, поштују право језичке једнакости које је у случају малтретирања Воргучића такође прекршено јер је пријава због ознаке СРБ написана на албанском. Директору Радија КиМ се полицајац све време обраћао на албанском језику. Према свим међународним и локалним законима полиција је дужна да користи службени језик који грађанин разуме.

Подсећамо да су у протеклом периоду новинари и медијски радници на Косову и Метохији били честа мета дискриминације и понижавања од стране полиције и званичних институција и да никада није истражен ни један случај. Апелујемо на ЕУЛЕКС да хитно реагује и да спречи овакву дискриминацију и институционално понижавање које често спроводе припадници косовске полиције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси