Насловна  |  Саопштења  |  УНС поздравља декриминализацију клевете
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

22. 07. 2011.

УНС поздравља декриминализацију клевете

Удружење новинара Србије (УНС) поздравља најављену декриминализацију клевете која је предвиђена најављеним изменама Кривичног законика.

УНС подсећа да су према досадашњим одредбама Кривичног законика углавном кажњавани новинари и медији, чак и када су само преносили званична саопштења органа власти и изјаве државних функционера, који заштићени имунитетом, за своје речи нису сносили никакву одговорност.

УНС такође тражи да се изменама Кривичног законика укине и члан 336 а, којим је забрањено коментарисање судских поступака до правоснажног окончања.

Улога медија је да указује на грешке власти, укључујући и судску, а којих очигледно и те како има.

УНС такође тражи и да се у предстојећим изменама предвиде строже казне за наношење лакших телесних повреда новинарима.

Изменама КЗ пре две године строже казне су предвиђене за угрожавање сигурности и наношење тешких телесних повреда, као и за убиства лица која обављају посао од јавног значаја информисањем.

Како тадашњим изменама, очигледно превидом, није предвиђено пооштравање казни за наношење лаких телесних повреда, према постојећим одредбама КЗ безболније је ишамарати новинара него му претити.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси