Насловна  |  Саопштења  |  Новинарска и медијска удружења у одговору Ани Брнабић: Наше примедбе на измењену Медијску стратегију су познате

01. 08. 2019.

Новинарска и медијска удружења и чланови радне групе који су их представљали у изради Нацрта медијске стратегије, одговорили су данас на позив премијерке Ане Брнабић да доставе примедбе на измењен текст Медијске стратегије који су послали њени сараднице без њеног знања Европској комисији.

У одговору који је потписало седам новинарских и медијских удружења и асоцијација наводи се да је став ових организација познат, као и да је Радна група за израду Нацрта медијске стратегија решења већ интегрисала у текст који је Ани Брнабић послат крајем прошле године.

„Многе замерке које смо упутили на промењени документ, попут рада Регулаторног тела за електронске медије, јавних медијских сервиса и медија националних мањина, налазе се и у препорукама Европске уније и других међународних организација“, стоји у одговору.

Ове организације истичу да нема сврхе „коментарисати документ који је грешком послат Европској комисији, па потом и документ који ће бити ревидиран после мишљења комисије“ и предлажу да се сачека мишљење Европске комисије, а потом усагласи даљи начин рада на Медијској стратегији.

„Молимо да нас обавестите ко ће припремити финални документ Стратегије, интегрисати коментаре ЕК и министарстава, исправити настале грешке, ко ће и у ком периоду припремити Акциони план којим се утврђују рокови и средства за спровођење Стратегије, да ли ће Радна група моћи да се изјасни о коментарима и сугестијама пре него што Нацрт стратегије усвоји Влада Србије“, наводе организације у одговору премијерки.

Одговор премијерки упутили су Асоцијација медија – АСМЕДИ, Асоцијација независних електронских медија – АНЕМ, Асоцијација онлајн медија – АОМ, Асоцијација локалних независних медија - Локал прес, Независно друштво новинара Војводине - НДНВ, Независно удружење новинара Србије - НУНС и Удружење новинара Србије - УНС.