Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустиве претње истраживачким новинарима и политичка злоупотреба медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 07. 2019.

УНС: Недопустиве претње истраживачким новинарима и политичка злоупотреба медија

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује претње које је портал КРИК добио пошто је објавио текст о наводним коруптивним везама брата министра финансија Синише Малог са фирмом „Миленијум тим“.

Како је објавио КРИК, после објављивања текста „Српског телеграфа“ са насловом “Ударили на бебу и децу да би рушили Вучића“ почеле су да стижу претње редакцији преко друштвених мрежа, попут „нећете још дуго“.

УНС позива медије на уздржаност од политизације истраживачких текстова и истиче да је право медија да истражују теме од јавног интереса.

УНС још једном подсећа да јавне личности имају мањи степен заштите приватности од обичних грађана, а са њима повезане личности могу да деле њихову судбину само уколико имају сазнања од значаја за јавност и тему коју новинари истражују.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић изјавио је јуче „Српском телеграфу“ да новинари имају право да истражују живот јавних личности, али и довео у питање примереност узнемиравања мајке са дететом. Лист га је, међутим, у чланку погрешно представио као „државног секретара у Министарству културе и информисања“, а КРИК је данас поновио ту грешку објавивши да је Брајовић један од „представника власти“ који су се придружили „кампањи таблоида“ против тог портала.

УНС позива медије да се уздрже од политичких злоупотреба којима су изложени и да професионално извештавају проверавајући све чињенице - укључујући функције саговорника - и поштујући одредбе Кодекса новинара Србије, нарочито оне које се односе на децу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси