Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Ваљевски челници да не дискриминишу новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

31. 05. 2019.

УНС: Ваљевски челници да не дискриминишу новинаре

Удружење новинара Србије (УНС) протестује што су челници Града Ваљева дискриминисали новинаре и одлучили да о посети министара Бранка Ружића и Славице Ђукић Дејановић обавесте само неке медије, чиме су прекршили Закон о јавном информисању и медијима.

Према УНС-овим сазнањима, ваљевска власт на праћење јучерашње и данашње посете министара, осим извештача телевизија и локалног листа „Напред“, није позвала ваљевске дописнике и новинаре ваљевских портала, иако су раније били позивани на овакве догађаје.

Према информацијама УНС-а, на догађаје нису позвани дописници „Блица”, „Вечерњих новости”, „Курира”, „Информера”, „Политике”, Радија Слободна Европа, Н1, као и новинари портала „Ваљевска посла”, „Колубарске.рс”, „Вамедиа” и „Патак онлајн”.

УНС-у у Граду Ваљеву нико није могао да говори зашто поједине новинаре не позивају, јер је, како су рекли, у току скупштина града којој присуствују сви челници, али и други запослени у градским органима.

УНС истиче да се селективним позивањем новинара крши Закон о јавном информисању и медијима по којем је забрањена „непосредна и посредна дискриминација уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања, нарочито према њиховој политичкој опредељености и уверењу или другом личном својству“.

УНС позива локалне власти у Ваљеву, али и друге носиоце јавне власти да се не служе оваквом праксом и да поштују Закон у којем се наводи и да се „слобода јавног информисања не сме повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења”.

 

 

Коментари (2)

Остави коментар
нед

02.06.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 12:46

Diskriminacija

Zašto Vi dodatno diskriminišete medije nepotpunim izveštavanjem?

Одговори
нед

02.06.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 01:21

Dopisnik vam je novinar?

3. Prećutkivanje činjenica koje mogu bitno da utiču na stav javnosti o nekom događaju jednako je njihovom namernom iskrivljivanju ili iznošenju laži.

UNS je u svom saopštenju isključio sa spiska nepozvanih medija Televiziju Marš.
Time je prekršio kodeks novinara Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси