Насловна  |  Саопштења  |  Проглас УНС-а и СНС-а новинарима, медијским радницима, власницима медија и јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 05. 2010.

Проглас УНС-а и СНС-а новинарима, медијским радницима, власницима медија и јавности


Позивамо новинаре и медијске раднике да се сутра, 3. маја 2010. године, од 11.55 до 12.00 сати придруже деветој акцији УНС-а и СНС-а ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ у електронским медијима емитовањем, а у штампаним медијима читањем и објављивањем Прогласа.

Прошло је десет година, а демократска власт у Србији није успела да пронађе убице и налогодавце убистава новинара Славка Ћурувије, Милана Пантића нити да расветли околности смрти Даде Вујасиновић.

Десет година није било довољно да Србија за медије уместо делимично слободне постане заиста слободна земља (анализа организације Фридом Хаус за 2010. годину).
За нама је година у којој новинарима нису претили само криминалци, новобогаташи и политичари него и свештена лица.

Између два 3. маја, усвајањем измена Закона о јавном информисању, новинарство у Србији изгубило је део својих формалних слобода, чиме су угрожена не само права новинара него и прокламоване европске вредности српског друштва.

Између два 3. маја са успехом смо окончали вишегодишњу борбу да напади, претње и застрашивање новинара буду строже кажњавани. Добили смо статус професије од јавног значаја. Ипак, ни то није било довољно да суд опасну и сликовиту поруку хулигана упућену Бранкици Станковић „ проћи ћеш ко Ћурувија“ квалификује као озбиљну претњу.

На другој страни, наш угледни колега Славољуб Качаревић под неоснованом оптужбом провео је у затвору месец дана. Тек када смо скупили 600 потписа колега за његово пуштање омогућено му је да са слободе докаже да није крив.

У години за нама скоро 2000 новинара и медијских радника остало је без посла а све више их, посебно у локалним медијима, скромне плате прима са вишемесечним кашњењем.

Зато УНС и СНС и ове године позивају новинаре на међусобну професионалну и синдикалну солидарност, уз пуно поштовање права на различитост. Само добро организовани и солидарни моћи ћемо да заштитимо своја права. Национални колективни уговор за новинаре и медијске раднике је наш приоритет. Колективним уговором заштитићемо своје право на достојанствен рад код свих послодаваца, без обзира на врсту власништва и на национални или локални значај медија.

 Зато вас позивамо да се с ПЕТ МИНУТА ГРОМОГЛАСНЕ ТИШИНЕ придружите деветој по реду симболичној акцији УНС-а и СНС-а поводом Светског дана слободе медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси