Насловна  |  Саопштења  |  УНС осуђује претње новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 01. 2010.

УНС осуђује претње новинарима


Удружење новинара Србије (УНС) захтева од челника локалне самоуправе у Александровцу да хитно престану да упућују претње новинарима телевизије Дискос у том граду. УНС сматра да је скандалозно понашање заменика председника општине Александровац Момчила Митровића, који је у саопштењу за јавност навео да је "ваша телевизија прерано кукурикнула, а зна се куда то води".

Митровић је претњу изрекао незадовољан објављивањем информације да је против њега и још троје општинских челника покренут поступак пред Одбором за спречавање сукоба интереса.

Покретање поступка пред наведеним одбором против функционера власти не може и не сме бити тајна, а медији су дужни да у складу са професионалним кодексом обавештавају грађане о таквим догађајима.

УНС подсећа локалне функционере да су и према пресудама Европског суда за људска права у Стразбуру, дужни да "имају већи праг толеранције и да трпе више критике него обични грађани". Наравно, у складу са законом, имају право да покрену поступак пред судом уколико сматрају да су оштећени, али ни на који начин не смеју претити новинарима.

УНС очекује од власти у Србији, да као што су за новинаре прописали високе казне ако се огреше о закон, исте казне предвиде и за носиоце јавних функција и политичаре који не поштују донете законе. Функционери александровачке општине већ су физички нападали особље ове куће и противзаконито им онемогућили снимање седнице Скупштине оштине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси