Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Врање незаконито изменило предлог комисија за медијске пројекте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 06. 2016.

Коалиција: Врање незаконито изменило предлог комисија за медијске пројекте

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и ЛП) изражава јавни протест због одлуке Градског већа Врања да преиначи предлог стручне комисије која је оцењивала медијске пројекте на конкурсу те локалне самоуправе. Коалиција сматра да су на тај начин обесмишљени и јавни конкурс и независност рада стручне комисије, док је одлука о суфинансирању јавног интереса на незаконит начин враћена у надлежност државних органа.

Трочлана стручна комисија, чији су чланови именовани на предлог Коалиције новинарских и медијских удружења, оцењивала је 19 пројеката пристиглих на конкурс и предложила да град Врање суфинансира 12 подносилаца.  Образложење комисије у саставу Младен Велојић, Миодраг Попов и Митко Јаковлевски било је једногласно за све прихваћене и седам одбијених пројеката.

Међутим, Градско веће је одлучило да суфинансира 15 пројеката, односно да средства одобри и за три пројекта којима комисија није дала прелазну оцену. Реч је о пројекту (Радио Ритам) који је конципиран као промоција рада органа локалне самоуправе и пројекту (ТВ Ритам) који би се реализовао кроз праћење рада органа локалне самоуправе. Став комисије је да су теме оба пројекта „у директној супротности са одредбама Закона о јавном информисању и медијима, као и његовим Правилником, а у погледу одређивања јавног интереса грађана“, и да су „у супротности са идејом пројектног финансирања“. Занимљиво је и то што је Градско веће доделило средства и пројекту „Магазин 017“ иако га комисија није ни разматрала јер га је претходно одбацила стручна служба због непотпуне документације.

Поменутим спорним пројектима Градско веће је доделило средства тако што је за укупно нешто више од милион динара умањила износе које је комисија предложила за суфинансирање осам пројеката.

У спорном образложењу решења о расподели, Градско веће Врања наводи да је на седници одржаној 26.05.2016. „позвало комисију да још једном размотри пројекте… све у циљу доношења квалитетне, непристрасне, објективне одлуке којом би сви или бар велика већина учесника јавног конкурса била задовољна“. 

Стручна комисија је 1. јуна одговорила Градском већу да једногласно остаје при свом предлогу.

Коначно, Градско веће је 10. јуна одлучило “да у начелу прихвати предлог комисије, уз минималне корекције“. У решењу се још наводи „мишљење Градског већа да ће се измењеним предлогом заштитити локалне медијске куће“ као и да „донето решење у датом тренутку најреалније одражава стање медија, њихову реалну потребу за суфинансирањем“.

За разлику од Комисије која је сваки предложени новчани износ за одобрене пројекте образложила оценама пројектних циљева са становишта информисања локалне јавности, Градско веће се позива на „реалну потребу за суфинансирањем” медија, што је супротно критеријумима пројектног суфинансирања медија.

Медијска коалиција подсећа да је Законом о јавном информисању и медијима прецизирано да коначну одлуку о расподели средстава доноси руководилац органа који је расписао конкурс али на основу предлога стручне комисије. Право је органа који је расписао конкурс да од комисије затражи исправку предлога али само уколико „уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона... или да садржи другу очигледну грешку“.

Градско веће Врања је очигледно ову одредбу протумачило тако што је себи дало за право да без сагласности комисије преиспита „реалност“ њених предлога и измени их по свом нахођењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси