Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Поново расписати конкурс за информисање у Кикинди
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

08. 02. 2016.

Коалиција: Поново расписати конкурс за информисање у Кикинди

Коалиција новинарских и медијских удружења, коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес, сматра да је додела средстава медијима у оквиру конкурса за суфинансирање информативних садржаја за 2016. годину у Кикинди – била нелегална и нелегитимна, те позива општинску власт да конкурс поништи и распише нови, који ће бити усклађен са Законом о јавном информисању и медијима и Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Коалиција новинарских и медијских удружења захтевалa је од Општине Кикинде да Јавни конкурс за суфинансирање пројеката подстицања информативних садржаја медија за 2016. годину, расписан у децембру прошле године, ускладе са медијском легислативом,  али се локална власт оглушила о захтев коалиције и читав процес спровела супротно одребама закона.

С обзром на то да је локална самоуправа одбила да текст конкурса усклади са законом, Коалиција је одлучила да не шаље своје кандидате за чланове стручне комисије за оцењивање предлога пројеката, јер није хтела да даје легитимитет последицама јавног конкурса који је противзаконит.

Не улазећи у квалитет подржаних пројеката, Коалиција новинарских и медијских удружења сматра да је једини излаз из противправне ситуације – поништавање овог конкурса и убрзано расписивање новог, уз стриктно поштовање законских одредби и репрезентативних медијских и новинарских удружења у овом процесу.

Конкурс за јавно информисање општине Кикинда садржавао је дискриминаторне одредбе које су искључивале поједине категорије издавача, али и фаворизовале поједине медије, чиме се прекршио принцип забране дискриминације који је саставни део Закона о јавном информисању и медијима.

Коалиција подсећа да неће учествовати у поступцима  који нису у складу са прописима, те да неће предлагати кандидате за комисије у локалним самоуправама које се оглуше о Закон.

Коалиција наглашава да ће наставити да прати објављивање јавних позива у свим општинама и градовима и реаговати у случајевима њихове неусклађености са законом, а саме локалне самоуправе ће упућивати како да те неусклађености отклоне.

Коалиција ће након мониторинга спроведених јавних позива обавестити Министарство културе и информисања о свим уоченим неправилностима у пракси.

Београд-Нови Сад-Крагујевац, 8. фебруара 2016. године

Удружење новинара Србије (УНС)
Независно удружење новинара Србије (НУНС)
Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)
Асоцијација локалних независних медија Локал прес
Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси