Насловна  |  Саопштења  |  УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ, ОФА: Посланици, не укидајте ауторска права фотографима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 01. 2016.

УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ, ОФА: Посланици, не укидајте ауторска права фотографима

Удружење новинара Србије (УНС), Удружење фоторепортера Србије (УФОС), Фото-асоцијација Војводине (ФАВ), Центар за развој фотографије (ЦРФ) и Организација фотографских аутора (ОФА) траже од народних посланика Народне скупштине Републике Србије да на сутрашњем заседању гласају против предлога аутентичног тумачења члана 2. став 2. Закона о ауторским и сродним правима који је Скупштини доставио Одбор за уставна питања и законодавсто.

 

Усвајањем поменутог аутентичног тумачења, Скупштина би прихватила да фотографија „која се појављује и преузима у електронском облику, без обзира да ли је оригинална духовна творевина“ изгуби ауторско-правну заштиту. На тај начин, једино аутори фотографија (од свих аутора ауторских дела) били би лишени ауторско-правне заштите.

Такође, усвајањем оваквог тумачења, Закон о ауторским и сродним правима биће противречан самом себи јер је у члану 2, став 2. фотографија посебно истакнута као ауторско дело.

УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ и ОФА питају народне посланике да ли су спремни да преузму одговорност, када фотографима одузму заштиту ауторских права, за одштете које би држава Србија морала да им због тога надокнади уколико правду буду тражили у Европском суду за људска права?

УНС, УФОС, ФАВ, ЦРФ и ОФА указују на чињеницу да је овакво тумачење донето без јавне расправе, без консултовања струке и да представља произвољно тумачење закона, тим пре што није консултован ниједан ауторитет у овој области.

 

 

Коментари (4)

Остави коментар
суб

23.01.

2016.

Fotoreporter [нерегистровани] у 13:51

Lopovluk!

Banda lopovska! Krenuli su da otimaju javno, bez fantomki. Ako se ovo dozvoli, sutra će nam upadati i u stanove. Ostao sam bez zaposlenja u ovopj vandalskoj i apsolutno devastirajućoj privatizaciji medija, baš kao i još puno koleginica i kolega. E, sada su rešili da otmu jedino što mi je preostalo. Autorsko pravo na fotografije koje sam JA snimio, kao i pravo mojoj porodici da preživljava od posla kojim se časno bavim. Iskreno.

Одговори
пет

22.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 16:52

Ovo samo na balkanu ima

Nema potrebe za komentarom, naslov je sve rekao...

Одговори
чет

21.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 21:20

VLASNISTVO OSNOVA USTAVA

PRIVILEGOVANI MEDIJI KOJI DO SADA GOTOVO DA NISU NI PLACALI AUTORSKA PRAVA POKUSAVAJU DA POSTAVE PRAVNU PREPREKU ITOTALNO U BUDUCNOSTI TO IZBEGNU OVO JEJASAN CILJ ALI NIJE MI JASNO KAKO MINISTAR ZA KULTURU KOJI JE PRE POLA GODINE OBJASNJAVAO UMETNICIMA DA IH JE MNOGO DA SE DRZAVA O SVIMA BRINE I DA JE NORMALNO DA SVOJ KVALITET DOKAZU I OPSTANAK OBEZBEDE NA TRZISTU SADA CUTI KADA RAD FOTOGRAFA SNIMATELJA VLASNIKA NECEGA STA JE STVORIO NEKA DRZAVNA KOMISIJA KOJU MI OPOREZOVANI GRADJANI TREBA DA PLACAMO CE DAPROCENJUJE KAO MOJE ILI NICIJE. ONO STO JE COVEK STVORIO JE NJEGOVO VLASNISTVO I AKO BILO KO TO ZELI MORA DA TO PLATI OSNOVA JE DRUSTVENOG UREDJENJA I U USTAVU ZABELEZENO OVO JE JOS SAMO NAZALOST JEDNA TUZNA ILUSTRACIJA EROZIJE MORALA NASE PRIVILEGOVANE POLITICKE STRUKTURE PA BIH SA DUZNIM POSTOVANJEM ZAMOLIO MINISTRA ZA KULTURU DA SA PRVO O SVOM STAVU JAVNO IZJASNI, ZATIM SPRECI OVAKVE I SLICNE ZAKONSKE APSURDE ILI MORALNO PODNESE OSTAVKU I PRESTANE DA ME ZASTUPA. PORESKI OBVEZNIK, PRIZNATI UMETNIK FOTOGRAFIJE SRBIJE MARIO L. BRALIC


Одговори
чет

21.01.

2016.

anonymous [нерегистровани] у 15:08

Jedini u svetu

Jasno je da su medijske kuće "isposlovale" ovakvo tumačenje, da bi mogle besplatno da koriste bilo koju fotografiju koju igde zateknu. Otpustili su zaposlene fotografe, uz ideju da "sve to ionako ima on-line", a onda su ih stigle brojne tužbe za skoro svaku fotografiju koju su upotrebili bez dozvole autora. To je zabolelo kada se nakupilo, pa su lobirali za ovakvu odluku.
Jasno je i zbog čega nema ni reči o tome u medijima. Pa zašto što tu reč treba da prenesu iste te medijske kuće.
Ovim "tumačenjem" će Srbija postati jedina zemlja u širokoj okolini gde fotografija nije autorsko delo.
Zna li neko, da li se ovo "tumačenje" može kompletno srušiti u Strazburu, ili će svako za sebe morati da ih tužaka?!?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси