Насловна  |  Саопштења  |  УНС: ТВ Пинк, Драган Ј. Вучићевић и „Курир“ грубо прекршили Кодекс новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

30. 11. 2015.

УНС: ТВ Пинк, Драган Ј. Вучићевић и „Курир“ грубо прекршили Кодекс новинара

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује изношење у јавност наводне медицинске документације и података о здравственом стању некадашњег директора „Курира“ Александра Корница у јучерашњем јутарњем програму ТВ Пинк. УНС такође осуђује објављивање видео снимка телефонског разговора Александра Корница на сајту „Курира“ у којем се јасно види да је Корниц злоупотребљен сугерисаним питањима.

Главни уредник листа “Информер” Драган Ј. Вучићевић јуче је у јутарњем програму ТВ Пинк показао наводну отпусну листу из Клинике за прихијатријске болести “Др Лаза Лазаревић” са навођењем дијагнозе Александра Корница.

УНС сматра недопустивим изношење личних података особа и подсећа да је по Кодексу новинара Србије, новинар дужан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима говори.

УНС подсећа да се подаци из приватног живота јавних личности могу износити само уколико је то у интересу јавности, али се и тада морају изнети тако да заштите интегритет личности о којој је реч.

Такође, УНС истиче да новинари у прикупљању информација, фотографија, докумената, звучних и видео записа, морају да користе искључиво часна средства. Објављивање медицинске документације предстваља грубо кршење новинарске етике и кршење члана 146. Кривичног законика.

УНС поново позива новинаре и медије на поштовање Кодекса при изношењу података и извештавању, нарочито у међусобним оптужбама.

УНС још једном истиче да сви медијски сукоби у чијој су позадини корупција, криминал и нетранспарентно уређивање и вођење медија морају бити решавани тако да за негативне последице незаконитих радњи треба да трпе последице њихови виновници, а не новинари и медијски радници.  

Коментари (2)

Остави коментар
уто

01.12.

2015.

Zack Chuck [нерегистровани] у 20:39

A zakon i Ustav?

Ma lako ćemo za novinarski kodeks, pa i za kodeks lekarske etike, koji je, isto tako, grubo porekršen, ali - šta ćemo sa zakonom i Ustavom koji su, takođe, jednostavno pogaženi!? Neki tzv "novinar", na nekoj tzv. "televiziji", pa naposletku i tzv. "ministar" , inače lekar, bez tzv., otkrivaju i komentarišu nečiji medicinski dosije! Sutra ćer početi da češljaju medicinsku dokumentaciju svih političkih neistomišljenika koji ne podržavaju vučića, niti misle kao vučić i koji javno podsećaju ko je vučić i šta je bio u miloševićevoj vlasti (ministar informisanja).

Одговори
пон

30.11.

2015.

Slavujko [нерегистровани] у 19:21

METLU U RUKE...

Ima li vise smisla da se UNS bavi ovoom spodobom?! Imate Statut UNS, postoji Sud casti... Sta cekate??? Dokle samozvani novinar ... koji ni u vecernjoj skoli ne bi prosao, da bruka nasu profesiju?
Najurite ga bez milosti i ustezanja!
p.s. Ukoliko pristane na lecenje, ljudski je da mu se pomogne.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси