Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Бројне неправилности у Конкурсу општине Рашка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

17. 11. 2015.

Коалиција: Бројне неправилности у Конкурсу општине Рашка

Услед бројних неправилности Коалиција новинарских и медијских удружења коју чине УНС, НУНС, НДНВ, АНЕМ и ПУ “Локал прес” неће предложити своје кандидате за чланове конкурсне комисије у Општини Рашка, поштујући јединствени став да не учествују у раду комисија у општинама и градовима чији јавни позиви нису у складу са Законом о информисању и медијима.

Општина Рашка расписала је 30. октобра Конкурс за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рашка ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у електронским медијима за 2015. годину.

Усмеравање средстава за информисање јавности само на електронске медије, што стоји у наслову конкурса, је начин за дискриминацију осталих медија, па се Коалиција обратила Локалној управи Рашке указујући на ову чињеницу.

Поред тога, Коалиција је Рашку упозорила да “обим и квалитет предјашње сарадње са Општином Рашка кроз медијско извештавање” не може бити посебни критеријум за оцењивање јер није у складу са Законом.

Коалиција новинарских и медијских удружења указала је, такође, да посебни критеријум - традиција пословања подносиоца пројекта и техничка и кадровска опремљеност на територији општине Рашка представља монополистичко сагледавање једног тржишта и да као такав није у складу са чланом 6. Закона о информисању и медијима у којем је забрањен сваки вид монопола у области јавног информисања.

Како ни након писаног обавештења о неправилностима општина Рашка није ускладила конкурс са Законом, Коалиција је одлучила да не учествује у раду комисије за избор пројеката који ће се суфинансирати из буџета ове општине.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси