Насловна  |  Саопштења  |  Коалиција: Председник општине Ивањица да повуче незаконито решење
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 11. 2015.

Коалиција: Председник општине Ивањица да повуче незаконито решење

Коалиција новинарских и медијских удружења (УНС, НУНС, АНЕМ, НДНВ и Локал Прес) позива председника општине Ивањица Миломира Зорића да повуче незаконито Решење о расподели средстава за суфинансирање пројеката којим се остварује јавни интерес у области јавног информисања.

 Уколико то не учини, Коалиција ће о свему детаљно обавестити Министарство културе и информисања, Министарство државне управе и локалне самоуправе, Министарство финансија као и одговарајуће међународне организације.  

Коалиција указује да је поменуто решење од 9. новембра 2015, незаконито јер је донето 165 дана после закључења (27. маја 2015.) општинског конкурса за суфинансирање медијских пројеката.

Подсећамо да је подзаконским актом – Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања (члан 24), прописано да се решење доноси “најкасније у року од 90 дана од дана закључења конкурса”. У самом конкурсу општине Ивањица (тачка 9) предвиђен је још краћи рок за – 60 дана, од дана закључења конкурса. Међутим, предметним решењем тај рок је прекорачен за 105 дана.

Решење председника општине Ивањица је законски спорно и зато што је њиме потпуно измењен предлог независне конкурсне комисије.

Петочлана стручна комисија, која је завршила рад још 27. јула 2015, a међу чијим члановима је било и троје представника Коалиције, предложила је за суфинансирање 10 медијских пројеката, док је председник општине три и по месеца  касније одлучио да се укупно 3.700.000 динара расподели на 6 медија.

Подсећамо да је и Правилником о суфинансирању и самим конкурсом општине Ивањица прописано да Решење о додели средстава доноси председник општине на предлог стручне комисија. Правилник предвиђа да руководилац органа који је расписао конкурс може да затражи од комисије “да исправи неправилности или грешке” али само “уколико уочи да је комисија дала предлог супротно одредбама закона, овог правилника и конкурса”. Међутим, у Решењу председника општине Ивањица нема објашњења зашто је предлог комисије драстично ревидиран.     

На крају, ништа мање важно је и питање – зашто би реализација медијских пројеката пристиглих на конкурс у мају месецу, уместо шест месеци трајала само месец – месец и по дана? И то искључиво кривицом председника општине Ивањица.

Коалиција новинарских и медијских удружења

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси