Насловна  |  Саопштења  |  УНС: ПДВ претња пројектном суфинансирању медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

14. 10. 2015.

УНС: ПДВ претња пројектном суфинансирању медија

Удружење новинара Србије (УНС) позива Министарство културе и информисања и Министарство финансија да заштите медијске куће од захтева за плаћање ПДВ-а на новац одобрен на конкурсима за пројектно суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса. УНС истиче да поједине локалне самоуправе захтевају да медији којима су одобрени пројекти на конкурсима за суфинансирање производње медијских садржаја из области јавног информисања, плаћају ПДВ на добијен новац.

УНС подсећа да у обрасцима Министарства културе и информисања који су део Правилника о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања није предвиђена буџетска позиција за обрачун ПДВ-а.

УНС сматра да суфинансирање јавног интереса у области јавног информисања није комерцијална услуга и не треба да подлеже плаћању ПДВ-а и да би његово наплаћивање и кажњавање медија због неиспуњавања тако наметнуте обавезе потпуно обесмислило пројектно суфинансирање медијског садржаја, односно целокупну медијску реформу.

УНС истиче да медији нису осетили позитивне ефекте сета медијских закона, напротив. И даље нема преноса капитала запосленима без накнаде, одобравање отпремнина запосленима у медијима у приватизацији је селективно, а додатно опорезивање новца одобреног за пројектно суфинансирање значило би крах медијске реформе и гашење медија.

Коментари (5)

Остави коментар
сре

21.10.

2015.

Raco Mentović [нерегистровани] у 18:38

PDV, SOKOJ, OFPS, PI...GASE LOKALCE

Nama na lokalu samo još PDV fali. Deru nas SOKOJ, zatim OFPS, pa uskoro i neki PI uz podršku RRA. One koje vladajuća stranka na lokalu uzme za svoje medije (pod kontrolom) obavezno dobiju najviše na Konkursu. Komisije su po običaju izabrane i pod kontrolom lokalnih lidera. To košta. Ostali su gotovi. Na primer, radio "Svrljig" je pred gašenjem jer nije po volji vladajuće garniture. Dokle će ovakvo stanje država tolerisati? Politika i dalje ima upliva u kontroli i vladanju medijima, pre svega lokalnih.

Одговори
чет

15.10.

2015.

Suština stvari [нерегистровани] у 15:44

greška i posledice

Закону о информисању и медијима се наводи: „Република Србија остварује јавни интерес у области јавног информисања искључиво суфинансирањем пројеката у области јавног информисања ради остваривања јавног интереса.(Чл.16)
„Република Србија, АП, одн. јединица локалне самоуправе обезбеђује из буџета део средстава за остваривање јавног интереса у области јавног информисања и распоређује их на основу спроведених јавних конкурса (у даљем тексту: конкурс) и појединачним давањима, на основу принципа о додели државне помоћи и заштити конкуренције, без дискриминације.“ Чл.17.
Закон о порезу на додату вредност (ПДВ) чл.4: „Предмет опорезивања ПДВ су:
1) испорука добара и пружање услуга (у даљем тексту: промет добара и услуга) које порески обвезник изврши у Републици уз накнаду, у оквиру обављања делатности;
2) увоз добара у Републику.
Из овога се јасно види да државна помоћ у остваривању јавног интереса није промет роба ни услуга. Сам термин „помоћ“ указује да се државна помоћ додељује неком медију за остварење општег и значајног циља за целокупно друштво и од интереса за све грађане, а од користи за целокупну државну и локалну заједницу. Насупрот томе, пружање услуга је уговарање тачно одређеног посла који наручилац (локална самоуправа) жели да се уради зарад њених потреба. То је суштинска разлика из које произилази све остало.

Одговори
чет

15.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 15:03

Re:

Та боранија њих не интересује. Још пре месец дана сам питала да ли имају намеру да нам следеће године снизе цену чланарине за нас, те беднике, који смо остали без посла. Није им пало на памет ни да размисле о томе, али битно је да брину да ли ће тајкуни и политички агитатори који купују медије, морати да плаћају ПДВ!

Одговори
чет

15.10.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 14:58

briga za sve

Boban baš ne razume stvari! kakve veze imaju tajkuni sa brigom i Zakonom o PDV-u. na konkursima za lokalno sufinansiranje, a njih je najviše učestvovali su lokalni mediji. Kad redakcija plati taj namet gube svi zaposleni u mediju., upravo snimatelji, montažeri, novinari i svi ostali. Najugroženiji su lokalni mediji, a za tajkune nikad nije bio porez, oni znaju kako da pljačkaju Srbiju i njima nije potrebno da traže subvencije države. Oni na drugi način kradu i otimaju!

Одговори
сре

14.10.

2015.

Boban [нерегистровани] у 22:06

Tajkunska briga UNS-a

Preteraste sa brigom za medijske tajkune i gazde. Pomislite ponekad i na snimatelje, montazere, novinare, bednike u redakcijama ...

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси