Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Неприхватљиве одредбе о приступу информацијама у Предлогу Закона о улагањима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

09. 10. 2015.

УНС: Неприхватљиве одредбе о приступу информацијама у Предлогу Закона о улагањима

Удружење новинара Србије (УНС) сматра неприхватљивим поједина решења, а посебно члан 24. Предлога Закона о улагањима по којем је за давање информација у вези са улагањима надлежна Влада Србије. Члан 24. Предлога Закона гласи: „На податке о улагањима, као и информације које су органи државне власти сазнали у току преговора и вођења поступка, примењују се одредбе закона којим се уређују информације од јавног значаја, с тим што по захтеву за давање информација у вези са улагањима, поступа Влада”.

УНС истиче да би усвајањем и применом оваквог Закона институција Повереника за информације од јавног значаја у значајној мери била суспендвана и подређена интересима Владе када су у питању информације о улагањима. 

Предлогом Закона се онемогућава и подношење жалбе Поверенику у случајевима када државни органи ускрате податке о свом пословању са инвеститорима, чиме се угрожавају права новинара и грађана на доступност информација, а што је у супротности са демократским начелом права јавности да зна.

УНС позива Скупштину Србије да прихвати амандман на Предлог Закона који је упутио повереник Родољуб Шабић, а којим ће се обезбедити да се приступ информацијама у вези са улагањима остварује у складу са Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси