Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Покренути дисциплински поступак против комуналних полицајаца због „Истиномера“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

02. 10. 2015.

УНС: Покренути дисциплински поступак против комуналних полицајаца због „Истиномера“

Удружење новинара Србије (УНС) тражи да се утврди дисциплинска одговорност комуналних полицајаца који су спречавали новинарску екипу „Истиномера“ да снима прилог и сматра да одговори које је УНС јуче добио говоре у прилог тврдњи да се ради о злоупотреби овлашћења због ког комунални полицајци треба да одговарају.

 

Из Комуналне полиције УНС-у је одговорено да је 25. септембра патрола дошла на лице места по пријави НН лица због „нарушавања комуналног реда извођењем грађевинских радова, расипањем грађевинског материјала и прљањем шеталишта на Савском кеју бб, код ресторана `Саванова`“.

У одговору Комуналне полиције не стоји шта је полиција утврдила када је дошла на лице места, како је лоцирала да, поред грађана – шетача, баш новинарска екипа „изводи грађевинске радове, расипа грађевински материјал и прља шеталиште“, као ни да ли је установила да се ради о лажној пријави, те сходно томе покренула поступак за откривање НН особе која је злоупотребила ресурсе службе коју плаћају порески обвезници Београда.

„Поступајући сходно законом датим овлашћењима, комунални полицајци су издали прво упозорење, а затим и наређење да се градилиште како због личне безбедности лица тако и због ометања радова који су били у току, напусти. С обзиром да је поступање започето, сва затечена лица су легитимисана, а два присутна лица су одбила да пруже на увид лична документа, због чега су комунални полицајци наставили са законом дефинисаном процедуром – довођењу лица у најближу полицијску станицу ради утврђивања идентитета. Не желећи да овом приликом износимо претпоставке због којих су лица у прекршају накнадно одлучила да ставе документа на увид, напомињемо да су по легитимисању истих комунални полицајци обуставили процедуру довођења, а лица ће своје разлоге за такво понашање моћи да изнесу пред надлежним судијом за прекршаје обзиром да ће против њих у складу са одредбама члана 43. Закона о комуналној полицији бити поднети захтеви за покретање прекршајног поступка због ометања комуналног полицајца у обављању послова. Како се са снимка може видети, снимање нико није спречавао, нити је према лицима у прекршају примењивана било каква сила након што су иста пристала да сарађују са комуналним полицајцима“, стоји у одговору УНС-у на питања:  да ли је комунална полиција поднела прекршајне пријаве против новинарке Весне Радојевић, двојице сниматеља и фотографа, зашто је забрањено снимање и по ком Закону су поднете прекршајне пријаве.

УНС указује да је јавно доступан видео снимак на ком се јасно види да новинари „не изводе грађевинске радове“ и не „прљају шеталиште“, већ снимају прилог на јавном месту којим пролазе грађани, а да је један од комуналних полицајаца пришао сниматељу и рекао „пашће вам сталак, осећам да ће овако да падне...овде је нестабилно, градилиште је“, чиме се стиче утисак да је био спреман да сруши камеру.

С обзиром на то да служба за информисање комуналне полиције није хтела да одговори на додатна питања с образложењем да је стављена тачка на овај случај УНС тражи да начелник комуналне полиције одговори на питања:

1. Да ли је полиција поступајући по пријави НН лица установила да новинари „нарушавају комунални ред извођењем грађевинских радова, расипањем грађевинског материјала и прљањем шеталишта на Савском кеју бб, код ресторана `Саванова`“?

2. Да ли је комунална полиција покренула поступак против НН лица због лажне пријаве?

3. Да ли је поведен дисциплински поступак против комуналних полицајаца који су спречавали новинарску екипу Истиномера на задатку?


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси