Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Напад на Ивана Нинића претња српском истраживачком новинарству
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

28. 08. 2015.

УНС: Напад на Ивана Нинића претња српском истраживачком новинарству

Удружење новинара Србије (УНС) шокирано је нападом на истраживачког новинара и члана УНС-а Ивана Нинића и тражи од надлежних да хитно пронађу и казне нападаче. УНС истиче да је напад на двадесетседмогодишњег Ивана Нинића претња српском истраживачком новинарству. Иван Нинић нападнут је синоћ око 23.30 на улазу у стамбену зграду на Карабурми.

 

“Док сам закључавао ауто на паркингу у повратку из града видео сам двојицу младића од око двадесетак година како седе на степеништу код зграде. Имали су на себи тренерке и качкете, али сам им видео лица јер сам кренуо ка улазу у зграду и прошао пред њих. Полицији сам описао како изгледају. Када сам их обишао, чуо сам да нешто шушка у жбуњу и тада сам видео да одатле ваде две металне шипке. Напали су ме и брутално ме ударали. Сада имам подлив испод ока, модрице на бутној кости и повреду десног рамена. Полицији сам дао све смернице и резимирао своје новинарске активности у последњих десет година колико на дневном нивоу истражујем корупцију”, рекао је Нинић за УНС.

Нинић истиче да је са групом пријатеља у марту ове године основао невладину организацију „Центар за владавину права“ која планира да покрене и свој сајт на којем ће се објављивати истраживачке приче.

“Сајт је регистрован и већ четири месеца се ради на припремама тема. Тренутно радимо две посебно занимљиве приче које могу много да утиучу на политичку елиту у Србији. То је прича о кабинету председника Томислава Николића и прича о пребацивању државног новца за финансирање Социјалистичке партије Србије. До сада смо послали више од 100 захтева за приступ информацијама од јавног значаја и може се претпоставити да се неко због тога осетио угроженим. Полиција је за сада одрадила свој посао, и ја очекујем да се пронађу и казне не само нападачи, већ и налогодавци, како бих знао ко ми шаље ову поруку”, каже Нинић УНС-у.

Иван Нинић је аутор око 300 текстова и познатих истраживачких прича.  Истраживачким новинарством бави се од средње школе.  Радио на порталу Пиштаљка где је објавио око 90 текстова у периоду од 2009. до 2013. године, а као правни саветник учествовао је у писању овогодишњег Извештаја Савета за борбу против корупције о власничкој структури и контроли медија у Србији. Тренутно, како каже за УНС, учествује у писању извештаја Савета о оглашавању и маркетингу државних органа. Био је саветник у кабинету министра Саше Радуловића, а од марта ове године је извршни директор НВО „Центар за владавину права“. Предавач је у Новинарској школи УНС-а и адвокатски приправник. У периоду од 2008. до 2012. године био је политички ангажован у Српској радикалној странци.

УНС је посебно забринут због напада јер се ради о једном од наших најпознатијих новинара истраживача и и верује да напад има везе са новинарским послом који Нинић обавља.

УНС подсећа да је за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена казна од шест месеци до пет година затвора и очекује од надлежних да што пре открију одговорне и процесуирају их у складу са законом.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

28.08.

2015.

Zoki [нерегистровани] у 17:01

Eh, ko su odgovorni!

Pa, odgovorni (čitaj nadležni) su ga i prebili.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси