Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Медији да се придржавају Кодекса новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

16. 06. 2015.

УНС: Медији да се придржавају Кодекса новинара

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава колеге да су уредници и новинари дужни да се у свом послу придржавају етичких норми и Кодекса новинара Србије, а нарочито када извештавају о трагичним догађајима који погађају не само појединце и њихове породице, већ и цело друштво. Велики број медија данас је поводом смрти дванаестогодишњег Стефана Илића објавило приче о његовом малолетном брату, који је, по наводима полиције, признао да је измислио братовљеву отмицу.

УНС апелује на колеге да при извештавању о малолетницима поштују Кодекс и учине све да њихова права не буду угрожена.

УНС подсећа да је по Кодексу новинара Србије “новинар обавезан да осигура да дете не буде угрожено или изложено ризику због објављивања његовог имена, фотографије или снимка са његовим ликом, кућом, заједницом у којој живи или препознатљивом околином”.

УНС тражи од колега да извештавајући о случајевима који дубоко потресају јавност поштују претпоставку невиности и следе правила по којима новинар истражује, објављују чињенице и праве јасну разлику између чињеница, претпоставки и нагађања.  

УНС подсећа да Кодекс налаже новинарима да у извештавању о догађајима који укључују лични бол и шок имају саосећање према људима са којима разговарају.


Коментари (1)

Остави коментар
пет

19.06.

2015.

anonymous [нерегистровани] у 11:14

gazde i kodeks

Novinari poštuju samo zapovest gazde, odnosno vlasnika medija. Da li ste na nekoj TV u javnom vlasništvu naišli na takvo izveštavanje! Teško. E, to su vam privatizovani mediji - samo gazda i, prodaja i zarada, ko još brine o kodeksu, kad je senzacija najvžnija. Pa to ste hteli gospodo iz novinarskih koalicija. Kad ugasite i ova malo preostalih medija u državnom vlasništvu, nastaće još veći haos. A možda je to za vas objektivnost, pluralizam i sloboda izveštavanja. Bravo!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси