Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Протестујемо због отказа новинару Радио Оџака Радославу Медићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

23. 12. 2014.

УНС: Протестујемо због отказа новинару Радио Оџака Радославу Медићу

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због отказа новинару Радио Оџака Радославу Медићу, као и чињенице да се шест месеци пред обавезну приватизацију медија новинари проглашавају технолошким вишком. Директор овог радија Зоран Лукић Медића је почетком децембра преместио на почетничко радно место, да би га пре два дана прогласио технолошким вишком.

 

„Прво ме је након што сам у септембру објавио извештај са конференције за штампу Демократске странке, у ком сам пренео њихову критику власти, преместио на почетничко место новинара репортера, да би након мање од месец дана донео одлуку да се то радно место укида“, рекао је Медић УНС-у и додао да је овакав потез директора „класична одмазда због критичких текстова“.

„Није ништа друго до одмазде и налажења начина да ме склоне. Само су то покушали да увију у правне норме. Смета им што сам писао и о опозицији“, рекао је Медић.

Директор радија Зоран Лукић наводи да је Медић проглашен технолошким вишком због „неопходне систематизације“.

„Годинама су овде људи запошљавани без реда, морала се урадити систематизација и зато је његово радно место укинуто, имамо вишак радника и то нема везе са оним што Медић прича“ рекао је Лукић. 

Медић је у Радио Оџацима радио више од тридесет година, а до пензије му је остало још две.

УНС подсећа да по Закону о јавном информисању и медијима новинару не може престати радни однос, умањити се уговорена зарада или уговорена накнада за рад, нити се на други начин ставити у неповољнији положај због тога што је у јавном гласилу објавио истиниту тврдњу или изнео мишљење, као ни због тога што је своје мишљење изнео ван медија као лични став.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси