Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Казнити вандале који трећи пут руше плочу несталим новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

12. 09. 2014.

УНС и ДНКиМ: Казнити вандале који трећи пут руше плочу несталим новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују поновно рушење плоче несталим новинарима на Косову и Метохији и траже од међународних и косовских институција да хитно покрену истрагу како би се коначно утврдило ко из године у годину стоји иза овог вандализма. УНС и ДНКиМ су 21. августа, трећу годину за редом, поставили плочу у близини Ораховца где су новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић нестали 1998. године.

У обележју на српском и албанском језику стајало је: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их“.

Иако је постављање обележја ове године најављено општинским властима у Ораховцу  као и косовској полицији, ништа није учињено да се спомен обележје заштити. Само 23 дана по постављању треће плоче чији су темељи бетонски, остала је рупа, а обележје је однето.

Скрнављење места на ком су нестали новинари и рушење плоче септембра 2013. године одмах je пријављено полицији и општинским службеницима, а  починиоци до данас нису пронађени.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу "застава 128" плаве боје који никада није пронађен.

УНС и ДНКиМ траже од међународних институција и организација које делују на КиМ, косовске полиције и тужилаштва да омогуће опстанак обележја и коначно покрену поступке како би се пронашли и казнили киднапери и убице новинара и медијских радника на КиМ, којих по евиденцији УНС-а има девет.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси