Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Недопустиво понашање лекара новопазарске Опште болнице према новинарима

20. 02. 2014.

УНС: Недопустиво понашање лекара новопазарске Опште болнице према новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује јучерашње понашање лекара Опште болнице у Новом Пазару према новинарима. Гинеколози Ајша Хајровић и Муамер Шкријељ,начелник Гинеколошко-акушерског одељења Неџиб Нумановић, представник Лекарске коморе Србије Сеад Личина, председник Синдиката лекара и фармацеута Сафет Скендерија и председник Синдиката свих запослених Сакип Прељевић, јуче су на конференцији коју су организовали поводом оптужби Лидије и Алмина Хазировића за несавесно лечење, оптужили медије за „медијски линч“.

Они су навели да су медији организовали „хајку“, „износили некоректне информације“, „брутално писали“ и „ организовали безочну тортуру“. Након порицања навода из кривичне пријаве напустили  су конференцију недопустивши новинарима да постављају питања.

Лидија Хазировић оптужила је гинекологе да је изгубила дете „због несавесног лечења“.

Директор Опште болнице Мирсад Ђерлек рекао је УНС-у да ће „позвати начелника и све запослене да му кажу зашто су се тако понашали према новинарима и да им објасни који се начин понашања мора поштовати када неко дође у болницу.“

Он је додао да „није хтео да присуствује овој конференцији јер би се то могло протумачити да даје лекарима директну подршку и да он жели да помоћу стручњака који ће испитати цео случај дође до истине да ли је у овом случају било пропуста у раду лекара“.

УНС истиче да се новинарима мора омогућити да несметано раде свој посао.

УНС подсећа да је дужност новинара, прописана Кодексом новинара Србије, да континуирано траже одговоре на питања и да се новинари не могу означавати кривим за преношење информација о случајевима који су у јавном интересу.