Насловна  |  Саопштења  |  Најмање два одсто буџета за локалне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

18. 09. 2013.

Најмање два одсто буџета за локалне медије

Удружење новинара Србије (УНС) упозорава Владу Републике Србије да Нацрт закона о јавном информисању и медијима у садашњем облику нема подршку већине новинара и медијских радника у Србији. На састанку представника Удружења новинара Србије (УНС), Синдиката новинара Србије (СИНОС), Коалиције запослених у медијима (ЗУМ) и Крагујевачке иницијативе, које окупљају велику већину новинара и медијских радника у Србији, закључено је да уколико Законом о јавном информисању и медијима не буде прописано да најмање два одсто буџета локалних заједница (општина и градова) буде намењено јавном информисању, ове организације и асоцијације неће подржати закон.

 

Усвајањем закона који не би прописао минимум финансијске подршке локалним медијима додатно би била угрожена независност медија и настављено њихово економско пропадање и гашење.

Представници УНС-а, СИНОС-а, ЗУМ-а и Крагујевачке иницијативе договорили су да траже истовремено доношење сета медијских закона, односно, да Скупштина Србије у пакету усвoји Законе о јавном информисању и медијима, Закон о јавним сервисима и Закон о електронским медијима.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

19.09.

2013.

Нове књажевачке новине [нерегистровани] у 21:12

СТОП ШИКАНИРАЊУ!!!

"Нове књажевачке новине", писаном речју и фотографијом, прате дешавања у општини од интереса за све грађане. Лист излази два пута месечно, а новине можете читати и путем интернета, на адреси: http://www.mc.kcbor.net/knjazevacke-novine/

"Књажевачке", не добијају ни динар из општинског буџета предвиђеног за информисање грађана. Та регулатива још увек није упристојена, тако да се паре дају оном гласилу које је "ближе срцу" председнику општине. Објективност је преко потребна, али када постоји шиканирање медија и новинара од стране властодржаца, онда је излишно пратити било које активности власти - локални медиј је, по дефиницији свог постојања, опозиција власти! Тако би требало да буде...

Удружење новинара Србије упозорава да је овакав поступак у супротности са слободом информисања, као и да задатак медија јесте да оправдано критикују носиоце јавних функција, а не да их неоправдано хвале. Неприхватљиво је условљавање финансирања медија позитивним писањем о носиоцима јавних функција.

УНС подсећа да је нацртом новог Закона о јавном информисању предвиђено да новац из буџета за финансирање јавног интереса у области информисања додељују независне комисије у којима би локални функционери имали мањину, управо да би се избегли овакви притисци.

Одговори
чет

19.09.

2013.

ugrozeni [нерегистровани] у 15:27

otkaz

zalosno sto novinari sa kosova i metohije dobijaju otkaz od strane direktora kako njima odgovara decu novinara ostavljaju bez hleba o tome niko ne brine dokle ce to biti

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси