Насловна  |  Саопштења  |  УНС и СНС чекају нови потез Међународне федерације новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

24. 04. 2009.

УНС и СНС чекају нови потез Међународне федерације новинара


Удружење новинара Србије (УНС) и Синдикат новинара Србије (СНС) јуче су развили транспарент "Медији нису војни циљ" испред срушене зграде РТС-а у Абердаревој, у којој је 16 медијских радника 1999. године убијено у НАТО бомбардовању, и ову поруку послали Међународној федерацији новинара и организацијама чланицама.

УНС и СНС очекују да Међународна федерација новинара на првом састанку Административног комитета разматра иницијативу да 23. април установи као Дан сећања на новинаре и медијске раднике страдале у медијима који су проглашени војним циљем и тога дана шаље поруку "Медији нису војни циљ".

УНС и СНС тражили су да међународни дан сећања буде баш 23. април у којем ће се широм света подсећати на имена, годишта и занимања убијених радника РТС-а. Такође, на овај дан утврђиваће се докле је стигла истрага и кажњавање одговорних.

Заједно са представницима УНС-а, СНС-а, колегама из РТС-а и Асоцијације медијских фотографа, транспарент "Медији нису војни циљ" развили су и представници Атинског удружења новинара потпредседник Димитрос Цалапатис, генерални секретар Костас Бетинакис и представник скупштине грчких новинарских удружења Спиридон Хадзарас, који су дошли у Београд да би присуствовали 10-годишњем помену страдалим радницима РТС-а.

УНС и СНС задовољни су јучерашњим реаговањем Међународне федерације новинара (погледати у наставку) и захвални "Кијевском независном медијском синдикату", Удружењу новинара Јужне Албаније и Форуму новинара Мауританије који су на јучерашњи дан емитовали поруку "Медији нису војни циљ" и подсетили на страдање радника РТС-а.


Саопштење Међународне федерације новинара (IFJ) емитовано јуче, 23. априла 2009.

Десет година касније, ИФЈ каже да се НАТО “мора извинити” због убиства медијских радника у Београду

Десет година након што су се снаге НАТО-а успротивиле протестима новинара и група за људска права и бомбардовале зграду телевизије у Београду убивши 16 медијских радника, Међународна федерација новинара (ИФЈ) саопштила је данас да се штета од таквог беспримерног чина још увек осећа.

“Када су снаге НАТО-а одлучиле да бомбардују телевизијску станицу РТС у Београду, сматрајући њену пропаганду увредљивом, направили су страшан преседан,” изјавио је Џим Бумела, председник ИФЈ. “Овим нападом започета је деценија напада на медије у зони конфликата, чиме је новинарство постало опасније но икада раније.”

Бумела каже да НАТО треба да призна своју грешку од 23. априла 1999. године, када је, у борби са режимом Слободана Милошевића, гађао државног емитера у Србији. “Изгубљени животи нестали су заувек, али извињење НАТО-а породицама и колегама оних који су убијени увелико касни,“ изјавио је он.

Само неколико дана пре напада, ИФЈ је примио уверавања од званичника НАТО-а да неће дејствовати против медија током конфликта у вези будућности Косова. Таквим нападом се крши међународно право, упозорио је ИФЈ и други заговорници слободе штампе, чак и ако су ти медији криви за пропаганду. Напади на медије дозвољени су само онда када су ови активно укључени у ратну стратегију.

Али НАТО је, ипак, напао. Они који су убијени били су принуђени да остану на својим радним местима упркос упозорењима о нападу, што је изазвало тврдње да су их шефови РТС-а промишљено довели у опасност. Након овог напада, други напади на медијске објекте била су оправдани операцијом НАТО-а, посебно од стране израелске војске која је напала медијски објекат у Либану 2006. године, као и у појасу Газе раније ове године.

ИФЈ је обећао на овој годишњици да ће пружити подршку настојањима новинара у Србији да траже правду за своје колеге који су убијени током овог напада и да превазиђу традицију политичке поделе која тако дуго нарушава ову професију.

За даље информације, контактирајте IFJ на +32 2 235 2207

ИФЈ представља 600.000 новинара у 123 земље широм света



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси