Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Да одговарају особе које су Ани Лалић претиле смрћу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

11. 03. 2024.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Да одговарају особе које су Ани Лалић претиле смрћу

Удружење новинара Србије (УНС) протестује због претњи смрћу које је добила новинарка и председница Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) Ана Лалић и тражи да надлежни органи пронађу одговорне.

Ана Лалић је за Дневник, који је емитован на телевизији Нова С коментарисала изградњу цркве близу Штранда у Новом Саду и рекла „да се пита да ли је место једном сакралном објекту на улазу у купалиште, где се људи шетају у купаћим и јапанкама“.

Након тога, Лалић су на приватни и пословни телефон стигле бројне претеће поруке, међу којима је и прења да ће „бити заклана у центру Новог Сада“. НДНВ је ове претње пријавио тужилаштву за високотехнолошки криминал.

УНС истиче да новинари имају право да свој став изнесу и у текстовима који припадају аналитичким новинарским жанровима, и давањем изјава својим колегама, а да сви који нису сагласни са тим ставом могу одговорити у коментару, аргументовано, без претњи и увреда.

УНС подсећа да Кривични законик у члану 138 предвиђа строже казне за угрожавање сигурности новинара претњом „да ће напасти на живот и тело“. За ово дело предвиђена је казна затвора од шест месеци до пет година затвора.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

14.03.

2024.

Ivetic Velimir [нерегистровани] у 06:09

Re:

Ана Лалић је у Дубровнику наступала као политичарка и пропагирала сепаратистичку политику: вређала Србију и Србијанство истичући нетачне податке, залагала зе за стварање војвођенске нације те и државе,... Снимак је оригиналан забог њене фотке и отваранју уста, заједничког говора и водитеља на језику хрватске варијанте и друго. Иначе Ана имја један плус због критике власти али не зна основне норме новинарства,...

Одговори
сре

13.03.

2024.

Педа [нерегистровани] у 13:23

Дубровник

Зар није оно што је Ана Лалић изјавила у Дубровнику, позивање на кршење устава Републике Србије, и зар то није кривично дело? Да ли би она требала да буде ухапшена?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси