Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Тужилаштво за ВТК да покрене поступак због претњи уредници „Подринских“ Исидори Ковачевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

21. 12. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Тужилаштво за ВТК да покрене поступак због претњи уредници „Подринских“ Исидори Ковачевић

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује претње протеривањем из Шапца које је главна и одговорна уредница „Подринских“ Исидора Ковачевић добила јуче и прошле недеље, и тражи да Тужилаштво за високотехнолошки криминал (ВТК) покрене поступак и енергично приступи овом случају, сагледавајући и нерасветљене претње које је ова новинарка добијала годинама уназад.

Ковачевић је рекла за УНС да је јуче након што је на „Цензоловци“ објављен текст у коме се наводи да јој је прећено протеривањем из Шапца, на коментарима на друштвеним мрежама добила нове претње протеривањем из земље.

„Шаљемо тачну адресу на коју је треба протерати“, „Баш је смрад што ју је протерао из Шапца, а не из Србије“, нови су увредљиви и претећи коментари који су упућени Ковачевић.

Нове претње ће, како додаје, такође пријавити надлежним органима, док је старе већ пријавила.

„Када је у полицији направљена службена белешка дежурна тужитељка рекла да су то увреде, а не претње“, рекла је она.

Иначе, Ковачевић су претње протеривањем из Шапца најпре стигле прошле недеље, дан након што је за дневни лист „Данас“ коментарисала то што је начелник Полицијске управе Шабац Александар Вилотијевић присуствовао завршној предизборној конвенцији Српске напредне странке у овом граду, док је иза њега био један од предводника групе која је 2021. године напала учеснике протеста у Шапцу.

Подсетимо, у Шапцу су 2021. године, након напада хулигана на грађане овог града, осванули плакати са ликом Исидоре Ковачевић  јер је у „Подринским“ писала о овом догађају.

Ковачевић је рекла да се након што је видела фотографију са митинга СНС-а на којој се налази начелник шабачке полиције, осећа још мање безбедно, пошто случај лепљења потерница са њеним ликом 2021. године још увек није решен, нити су пронађени налогодавци и инспиратори.

Као одговор на то су стигле претње „да би због изјава о начелнику полиције Александру Вилотијевићу требало да љушти кромпир у Богосавцу (затвору у Шапцу) и да, заједно са Небојшом Зеленовићем (бившим председником Општине Шабац), треба да се после избора исели из свог града“.

УНС позива Тужилаштво да поруке које је добила Ковачевић не схвата олако и да узме у обзир целокупну ситуацију у којој се Ковачевић налази.

УНС подсећа да су застрашивање и претње новинарима неприхватљиви и да виновници оваквих напада морају да сносе одговорност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси