Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Председник општине Прешево да распише медијски конкурс и почне да одговара на новинарска питања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

31. 10. 2023.

УНС: Председник општине Прешево да распише медијски конкурс и почне да одговара на новинарска питања

Удружење новинара Србије (УНС) подржава захтеве колегиница и колега из прешевских медија који од председника ове општине Шћиприма Арифија траже да после три године коначно распише конкурс за суфинансирање медијских пројеката.

УНС такође позива Шћиприма Арифија да одговара на новинарска питања и позива медије на догађаје, како би грађани општине Прешево били благовремено и истинито информисани о свим питањима од јавног интереса.

УНС-у су се обратиле колегинице и колеге из пет редакција из Прешева - РТВ Прешева, портала Media index, редакције Блиц Прешева, и портала ministrialajmeve.com и presheva.com, наводећи да су „медијска слика у овој општини, економски положај медија и стандард медијских радника катастрофални“.

„Искључиви кривац за овакво стање је Шћиприм Арифи, актуелни председник општине Прешево, који за три године свог мандата није расписивао годишње конкурсе за суфинансирање медијских пројеката“, наводи се у саопштењу редакција.

Новинари наводе да се осим тога, „актуелни председник не јавља на телефонске позиве новинара, не шаље информације о догађајима које организује локална власт, не издаје саопштења и не организује конференције за медије. Он је, у више јавних наступа, јасно и гласно саопштио да њему локални медији нису потребни“.

УНС позива Шћиприма Арифија да у што краћем року распише конкурс за суфинансирање медијских пројеката и подсећа га да је новим Законом о јавном информисању и медијима прописана обавеза локалних самоуправа да распишу ове конкурсе.

УНС такође подсећа Шћиприма Арифија да је дужност носилаца јавних власти да одговарају на новинарска питања, односно да информишу грађане о свим важним питањима за локалну заједницу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси