Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Директор РТК2 Жељко Тврдишић суспендован без јасног образложења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 10. 2023.

Аутор: УНС-ДНКиМ Извор: УНС-ДНКиМ

УНС и ДНКиМ: Директор РТК2 Жељко Тврдишић суспендован без јасног образложења

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује због одлуке Управног одбора Радио телевизије Косова (РТК) да суспендује директора РТК2 (канала на српском језику) Жељка Тврдишића.

Тим поводом, у саопштењу достављеном медијима УО РТК наводи да је након детаљне анализе емисије вести емитоване на РТK2, 28. септембра 2023. године, на предлог генералног директора, УО РТK једногласно донео одлуку да суспендује на 30 дана директора РТK2 Жељка Тврдишића.

У саопштењу се додаје и да ће УО РТК извршити детаљну анализу извештавања како би „идентификовало сва могућа кршења професионалних стандарда и предузело одговарајуће мере да их исправи“ и да ће „предузети и друге дисциплинске мере предвиђене законима и прописима по којима РТК послује“.

Директор РТК2 Жељко Тврдишић рекао је за сајт УНС-а да није добио званично образложење Одлуке о суспензији, те да не може да коментарише тај потез управе.

Тврдишић је јуче након одлуке УО РТК, на фејсбуку навео да никада, макар страдао, неће цензурисати саговорнике.

"Молим жетон аналитичаре да не користе Гугл преводилац. Образ је голем капитал", поручио је Тврдишић.

УНС и ДНKиМ годинама подсећају да је Ахтисаријевим планом, а касније и Уставом Kосова, српској заједници загарантован „један независни ТВ канал на српском језику који ће сигналом покривати читаву територију Kосова“, а да постојећи кабловски канал на српском језику РТK2 не представља нити правно, нити функционално остварење тог уставног права и обавезе косовских институција према српском народу.

УНС и ДНКиМ су указивали да независни канал на српском језику мора имати властити Управни одбор који бира директора, седиште у Грачаници и да морају постојати законски механизми који ће гарантовати независне финансије, управљачку, уређивачку и програмску политику.

УНС и ДНКиМ подсећају да је крајем јула 2019. године в.д. уредник РТК2 Марко Лекић обавестио јавност да сајт РТК2 није под контролом редакције.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси