Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Да престане дискриминација српских новинара на Косову и Метохији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

29. 05. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: Да престане дискриминација српских новинара на Косову и Метохији

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) осуђује забрану уласка у зграду Општине Звечан новинарима српских редакција у тренутку када су припадници косовске полиције позвали новинаре медија на албанском језику да због безбедности уђу у општински објекат.

Уредник портала Косово онлајн Милош Гарић за сајт УНС-а каже да је образложење које је новинарка овог медија Марија Трајковић добила од полицајаца да напусти зграду општине Звечан јер је Српкиња, скандалозно у сваком смислу.

Посебно је, истиче Гарић, скандалозна одлука ако се у обзир узме чињеница да је она у зграду ушла заједно са групом новинара медија на албанском језику, којима је дозвољено да остану у згради Општине Звечан.

Како УНС-у јављају колеге са лица места, и новинари медија на албанском језику су убрзо напустили зграду општине.

"Избацивањем новинарке из зграде, специјална јединица Косовске полиције данас је показала на делу како спроводи закон и са каквом дискриминацијом према Србима поступа. Тражимо хитно објашњење Косовске полиције због чега су овако поступили ”, наводи Гарић.

Гарић је додао да тражи и од свих релевантних институција да реагују и да новинарима медија на српском језику омогуће несметан рад

Новинарској екипи Ким радија улазак у општински објекат је забрањен након што су полицајци видели презиме новинарке на легитимацији.

“Недопустиво је да се новинари деле на основу презимена и националности. Инсистирамо да међународне и локалне организације на терену једнако третирају све новинаре и омогуће им услове за рад”, казао је за УНС главни и одговорни уредника Ким радија Горан Аврамовић.

УНС и ДНКиМ истичу да је у кризним ситуацијама посебно потребно да се новинарима и медијским радницима осигура безбедан рад, а дискриминација додатно ствара осећај небезбедног окружења.

УНС и ДНКиМ траже да међународне безбедносне снаге, пре свих припадници КФОР-а и Еулекса заштите новинаре и омогуће им рад без дискриминације.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси