Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Америчка амбасада дужна да позива српске медије на разговоре о ЗСО
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 02. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: Америчка амбасада дужна да позива српске медије на разговоре о ЗСО

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) протестује због тога што поједине редакције на српском језику нису позване да извештавају са јучерашњег састанка на коме се разговарало о Заједници српских општина (ЗСО) и зато што је сниматељу РТС-а Владимиру Милићу забрањено да након овог састанка сними зграду Амбасаде САД.

Састанку су осим америчких дипломата присуствовали представници косовских власти, политичких партија и организација цивилног друштва.

Сниматељ РТС-a Владимир Милић рекао је за сајт УНС-а да је по завршетку састанка снимио зграду Амбасаде САД ван комплекса америчког дипломатског представништва у Приштини, али да му је припадник Косовске полицијске службе пришао и тражио да обрише снимке.

„У тренутку док сам паковао опрему, пришао ми је и рекао да је 'најстроже забрањено снимање амбасада и да то подлеже кривичној одговорности'. Објаснио сам му да сам снимао са дистанце, да се ради о три општа кадра за илустрацију, али он је захтевао да обришем снимљени материјал, што сам и учинио“, додао је Милић.

Док је брисао снимак амбасаде, овај је полицајац, каже Милић, фотографисао његову и легитимацију сниматеља портала Косово онлајн.

За УНС и ДНКиМ неприхватљива је селекција медија, а уколико је због техничких разлога неизбежна, организатор је дужан да одговори по којим принципима бира медије којима ће послати позив на догађај.

УНС и ДНКиМ истичу то да се онемогућавањем и ограничавањем рада новинара крши право на информисање, које је загарантовано бројним међународним конвенцијама.

УНС и ДНКиМ подсећају да је важно да сви медији који раде на Косову и Метохији могу да пренесу информације са састанака на којима се расправља о важним питањима за Србе на Косову и Метохији.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси