Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Општинско веће Гроцке да поштује сопствени правилник и шаље медијима позиве за седнице
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 02. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Општинско веће Гроцке да поштује сопствени правилник и шаље медијима позиве за седнице

Удружење новинара Србије (УНС) позива локалну власт у Гроцкој да поштује сопствени Пословник о раду и шаље позиве и материјалне за седнице Општинског већа медијима.

Новинари Жиг инфа су крајем прошле године послали допис председнику Градског већа да су по важећем Пословнику дужни да позиве и материјале за седнице достављају средствима јавног информисања.

Међутим, позив за јучерашњу седницу нису добили. Председник општине и председник Општинског већа Драган Пантелић за УНС је рекaо да седница није била затворена за јавност, а да се нико од медија није појавио.

На питање да ли су послали позив медијима за седницу одговрио је питањем “да ли треба да их обавештавам да ћемо имати тематску седницу већа?”

“По закону да им шаљем материjал за веће, па јa то нећу. Могу само да им најавим седницу да ће бити. Ја не могу да верујем да је наша обавеза по закону да им шаљем материјал”, рекао је Пантелић.

УНС истиче да у члану 15 Пословника о раду Општинског већа Гроцке пише да се материјали и позиви за седницу достављају најкасније два дана пре њеног одржавања, а да се осим члановима већа, правобранилаштву, позив и материјал доставља и средствима јавног информисања. 

Новинарима Жиг инфа више пута није било дозвољена да присуствују седницама већа. На питања УНС-а због чега не дозвољавају медијима да присуствују јавним седницама, председник општине је одговарао да се нису раније најавили, као и „зато да информације и ставови не би били произвољно тумачени и презентовани јавности”.

УНС подсећа да је општинско веће дужно да поштује акте које је само донело, а по Закону о јавном информисању и медијима “слобода јавног информисања не сме се повређивати злоупотребом службеног положаја и јавних овлашћења”.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси