Насловна  |  Саопштења  |  УНС и ДНКиМ: Светлани Вукмировић и осталим новинарима обезбедити несметан рад на Косову и Метохији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

27. 12. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС и ДНКиМ: Светлани Вукмировић и осталим новинарима обезбедити несметан рад на Косову и Метохији

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) осуђује данашњу и јучерашњу забрану уласка на Косово и Метохију новинарки РТС-а и уредници емисије „Право на сутра“ Светлани Вукмировић и тражи да се Вукмировић и целокупној телевизијској екипи обезбеди несметан улазак на територију КиМ.

Вукмировић каже за сајт УНС-а да јој ни данас ни јуче након око пола сата чекања није дозвољено да уђе на Косово и Метохију и припреми редовну епизоду емисије „Право на сутра“.

„Полицајац на административном прелазу ми је данас показао правац и рекао 'Изађите из 'земље'', рекла је Вукмировић.

Вукмировић је и јуче после пола сата чекања речено да не може да уђе на КиМ „због ситуације“. Рекли су да остали чланови могу ући, али да њој није дозвољено.

„Поручили су ми 'Ево можемо да зауставимо аутобус да се Ви вратите за Београд, а други могу да уђу'. Тада сам објаснила да смо екипа и да не могу да раде без мене“, рекла је Вукмировић.

Вукмировић у више наврата није дозвољен улазак на Косово и Метохију. Последњи пут јој је забрањено прошле године, када је њој и екипи емисије „Право на сутра“, после четири дана чекања, речено да не могу да уђу, уз образложење да долазак нису најавили 72 сата раније, преко официра за везу Дејана Павићевића.

„У претходне четири године дешавало се више пута да ме заустављају и да чекам некад и сат да ме пусте. Увек зову Приштину када улазим и кад излазим. Иако су прошле године када смо четири дана чекали реаговали сви – УНС, НУНС и Европска унија, и даље када се појавим мора да се зове Приштина“, каже Вукмировић.

Вукмировић са екипом РТС-а сваког месеца одлази на Косово и Метохију како би припремила емисију „Право на сутра“ о животу Срба на КиМ.

УНС ће се обратити Међународној (ИФЈ) и Европској федерацији новинара (ЕФЈ), као и ОЕБС-у, УНМИК-у и ЕУЛЕКС-у због овог тешког кршења слободе медија.

УНС и ДНКиМ подсећају да је Косово и Метохија територија са највише некажњених и неистражених убистава и отмица новинара у Европи, за шта одговорност сносе не само косовске институције, већ пре свега међународна заједница која је дужна да обезбеди несметано кретање новинара.

УНС и ДНКиМ додаје да је увек, а посебно у кризним ситуацијама, неопходно обезбедити тачне информације које се могу прикупити само на терену, за шта неопходан предуслов несметан рад новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси