Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Претње Јелени Обућини застрашујуће, тражимо хитну реакцију полиције и тужилаштва
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

01. 12. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Претње Јелени Обућини застрашујуће, тражимо хитну реакцију полиције и тужилаштва

Удружење новинара Србије (УНС) тражи од полиције и тужилаштва да у најкраћем року пронађу и покрену кривични поступак против особе која је јуче послала преко Твитера застрашујуће претње уредници и водитељки Дневника на телевизији Нова С Јелени Обућини.

 

Стална радна група за безбедност новинара, у којој представнике имају тужилаштво, полиција и новинарска и медијска удружења, обавештена је о претњама. Преко овог механизма пријаву је примило Тужилаштво за високотехнолошки криминал.

После коментаторског увода Обућине у Дневнику телевизије Нова С од 29. новембра, таблоиди Ало, Информер и Објектив у онлајн издањима објавили су текстове и наслове сличне садржине "Вучићу, или признај Косово или ћеш бити покопан“ – Тајкунски медији упутили претње Александру Вучићу, и навели да „Гласноговорница Шолакове политичке агенде Јелена Обућина не престаје да шири антидржавну пропаганду по налогу свог шефа“.  

У јутарњем програму телевизије Пинк у ком је говорио власник и уредник Информера Драган Вучићевић тема је био Обућинин уводник у Дневнику.

УНС-у је Обућина рекла да је после медијске хајке добила претњу и да до сада није пријављивала и освртала се на вулгарности, али да је ова претња језивија од оне коју је недавно добио Данас.

Из поруке у коју је УНС имао увид јасно је да особа која прети угрожава сигурност новинарке.   

УНС очекује да полиција и тужилаштво поступе по Кривичном законику, члан 138. став 3, по ком су новинари једнако заштићени од претњи да ће им неко угрозити живот као председник Републике, народни посланик, председник Владе, чланови Владе, судије Уставног суда, судије, јавни тужиоци, адвокати и полицијски службеници. За ово кривично дело је запрећена казна затвора од шест месеци до пет година.

Коментари (3)

Остави коментар
уто

13.12.

2022.

anonymous [нерегистровани] у 18:46

Najbolja novinarka u Srbiji

Jelena Obućina je trenutno medju najboljim novinarima u Republici Srbiji ako ne i najbolji..Svoj posao radi odgovorno i profesionalno sa kritičkim stavom sto nije slučaj sa ostalim režinskim medijima poput odredjenih televizija i tabloida koji su ood direktnim patronatom države odnosno njenog predsednika Aleksandra Vučića.Obućina je radila na RTSu odakle je zbog režimske politike otišla u privatne medije.Iz dana u dan sa svojom kreacijom i objektivnim informisanjem obaveštava narod o ogromnim problemima koji postoje u našoj zemlji.Uvodnik na početku svakog Dnevnika koji sada traje sat vremena je prava poslastica za nas novinare ali i mnogobrojne gledaoce.Zato Jelena samo napred i ne obračaj pažnju na uvrede, provokacije i pretnje.To su samo dokazi da vrediš.Pozdrav od kolege Strahinje Jovin iz Odžaka.

Одговори
пон

05.12.

2022.

Predrag [нерегистровани] у 07:55

Mašinerija

Stranačka mašinerija sa istaknutim predstavnicima, Alom, Telegrafom, Pinkom, Informerom i drugim dobro plaćenim stvaraocima lažne slike o Srbiji i njenom vrhu vlasti, dobila je zadatak da uništi sve koji misle svojom glavom. Neke su sklonili silom, neke su oterali u inostranstvo, ali smetaju im najviše ovi koji ih se ne boje i koji se trude da bar jedan deo naroda čuje istinu. Jelena je biser srpskog novinarstva. Možda je po nekad previše cinična, možda po nekad nema "druge strane", ali je definitivno novinar kakav bi trebali da budu svi medijski radnici koji vole svoju zemlju, a ne vole vlast koja je uništava. Da je ovo demokratska i uredjena država svi ti predsednikovi žuti mediji, koji stavljaju mete na čelo kolega, bili bi svakodnevno sudski kažanjavani zbog laži i smeća kojim truju "nepismeni" deo Srbije. Ovi koji znaju da čitaju, slušaju i vide šta nam se dogadja treba svi da stanu uz Jelenu i ne dozvole da joj se bilo šta dogodi. Jeco ne daj se, ima nas.

Одговори
чет

01.12.

2022.

'96 [нерегистровани] у 22:30

Pretnja novinarima

Pretnje upućene novinarima od nn lica upućuju na vrh države! Šta očekivati od države i institucija koje su dužne da štite građane od devijantnih osoba kad sam predsednik države bljuje uvrede i targetira ljude koji mu nisu po volji! On direktno takvim obraćanjima daje signal svojoj mrziteljskoj mašineriji da napada,vređa i preti novinarima koji pišu istinu o pojavama u društvu! To je pokušaj ućutkivanja istine! Kad se novinarima preti na takav način,šta preostaje "običnom" narodu! Dotakli smo dno!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси