Насловна  |  Саопштења  |  СРГ: Међународном сарадњом полиција и тужилаштво до особа које су претиле листу Данас и Благојевићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

25. 11. 2022.

Аутор: СРГ Извор: УНС

СРГ: Међународном сарадњом полиција и тужилаштво до особа које су претиле листу Данас и Благојевићу

Стална радна група за безбедност новинара коју чине представници свих новинарских удружења и асоцијација, Републичког јавног тужилаштва и Министарства унутрашњих послова, уз посматрачку улогу представника ОЕБС-а, на ванредној седници, разматрала је извештаје надлежних органа у случајевима претње редакцији дневног листа Данас, појединим запосленим у овом листу, као и неколицини других новинара.

Како је у питању отворена истрага, детаљи нису за јавну комуникацију. Новинарски део Радне групе је имао прилику да сазна све детаље о активностима полиције и тужилаштва, и када је реч о међународној сарадњи у овој истрази, и када је реч о току истраге у Србији. Највећу тешкоћу за истрагу представља приступ детаљним подацима провајдера Протон,  који служи за криптовање порука, како би се сакрио идентитет пошиљалаца и самог садржаја, а који ради легално по законима Швајцарске.

У досадашњој комуникацији заснованој на међународној правној помоћи, добијени су ограничени подаци како би се открио пошиљалац претње која је привукла и националну и глобалну пажњу, као претња која може имати и елементе терористичке претње. Затражени су додатни подаци преко надлежних органа.

У исто време, ради се на анализи података домаћих провајдера, јер досадашње информације указују на то да је прикривање идентитета пошиљаоца учињено из Србије, али због велике количине података које треба анализирати, и због чињенице да су они везани и за податке који су тражени од швајцарских органа, даљи рад се наставља.

У исто време, ради се процена безбедности за поменуте новинаре, водеће људе редакције дневног листа Данас и за саму редакцију. Док не буду познати резултати процене безбедности, МУП ће обезбеђивати простор у којем се налази редакција.

Друга тема била је такође отворени случај претње новинару Драгојлу Благојевићу. После одбацивања пријаве од стране тужилаштва на основу информације надлежног тела МУП-а, да није било позива, настављена је истрага после ангажмана представника новинарског дела Сталне радне групе за безбедност новинара, који су установили да је позива ипак било. И у овом случају потребна је сарадња на међународном нивоу и она је у току.

Јединствен закључак у оба ова случаја јесте да је неопходно радити на унапређењу стандарда свих телекомуникационих компанија у Србији, на решавању уочених техничких проблема када је реч о идентификацији телекомуникационих података, релевантних за решавање случајева претњи упућених на тај начин.

Ови и остали случајеви насиља над новинарима, претње и други случајеви пријављени тужилаштву и МУП-у, или кроз новинарска удружења, биће праћени кроз дневну комуникацију.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси