Насловна  |  Саопштења  |  УНС: Надлeжни да пронађу ко прети смрћу уреднику „Дрвотехнике“ Благојевићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Саопштења

13. 07. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

УНС: Надлeжни да пронађу ко прети смрћу уреднику „Дрвотехнике“ Благојевићу

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује претње смрћу Драгојлу Благојевићу, уреднику часописа “Дрвотехника” и позива надлежне органе да пронађу и подигну оптужницу против особе која му је ноћас телефоном „поручила да ће умрети“.

Како је за УНС рекао Драгојло Благојевић, око поноћи га је пробудио фиксни телефон. Помислио је да је неко погрешио број и да ће телефон престати да звони. Међутим, звоно није престајало, па се јавио.

“Драгојло ти си? Јел то онај покојни, што је умро пре годину. А није, није, тек ће умрети”, поручио му је мушки глас, упозоравајући га да ће тек видети ко је, каже Благојевић додајући да је на инсистирање да се представи, мушкарац рекао да се зове Станко Васић.

Драгојло Благојевић сумња да му је то право име, а претпоставља да је претња реакција на текст “Расподела сировине из државних шума под велом тајне” објављен у јулском броју часописа, који је из штампе изашао у понедељак.

У опширном тексту Благојевић је писао како “шумарски моћници дрво препродају по дупло већим ценама, а држава све то дуго толерише или подстиче”, као и да расте извоз дрвних сортимената, а “домаћи дрвопрерађивачи имају великих проблема у снабдевању сировином, отпуштају раднике, увозе сировину и имају далеко веће трошкове производње, а све се то одражава на тржиште и џеп крајњег купца”.

Драгојло Благојевић је јутрос позвао полицију и пријавио претње нагласивши да се осећа животно угроженим и замолио да предузму нешто. Из полиције му је одговорено да ће га контактирати.

У јануару 2020. године Драгојло Благојевић је пријавио полицији да га је генерални директор Јавног предузећа „Србијашуме“ Игор Брауновић звао телефоном и претио због текста „Зашто су инжењери шумарства игнорисали Дан Шумарског“, рекавш да „чита његове новине“, да се „пита чиме је то заслужио“, а затим се обратио речима: „Наћи ћу начин да ти се одужим…Вратићу ти, добро ћеш видети“.

После писања УНС-а о овом случају Брауновић се јавио и рекао да је звао телефоном уредника "Дрвотехнике", али да му није претио.

Овај случај до данас није решен, па УНС позива надлежне органе да испитaју све околности застрашивања и претњи Драгојлу Благојевићу. О претњама уреднику „Дрвотехнике“ УНС ће обавестити Сталну радну групу за безбедност новинара.

 

 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси